Az UNESCO világörökségi listáján szereplő Axum (vagy Akszúm) Etiópia legősibb fővárosa és egyben vallási központja is, amely gazdag történelmi múlttal rendelkezik. Monolitikus obeliszkek, királyi sírkövek és ókori kastélyok romjai tették híressé a várost, amely egyes legendák szerint a frigyláda lelőhelye is.

Egy kis történelem

Az Észak-Etiópiában fekvő Axum a Krisztus utáni 1. és 10. század között fennálló Axumi Királyság jelentőségére és gazdagságára emlékeztet. Kedvező fekvésének köszönhetően (három kontinens: Európa, Afrika és Ázsia között helyezkedett el) jelentős tengerészeti és kereskedelmi erővel bírt, a Római Birodalom (majd Bizánc) és Perzsia mellett a legnagyobb hatalom volt fénykorában.

Az etióp hagyomány szerint Axum még jóval a létrejötte előtt a mondabeli Sába királynőjének otthona volt. Uralkodói Sába királynője és az izraeli Salamon király leszármazottainak tartják magukat, ezért az uralkodóházuk Salamon-dinasztiaként is ismert.

Axum jelenleg a vallási központja is Etiópiának: az ország a többistenhit gyakorlása után a negyedik század közepén tért át a kereszténységre, az ortodox vallás pedig ma is az etióp nemzeti identitás alapját képezi.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Látnivalók

Axum leginkább a hatalmas sztélékről (vagy ismertebb nevén obeliszkekről) ismert, amelyek a város jelképévé váltak. A 3. és 4. században felállított gránit sztélék mindegyike monolitikus, azaz egy-egy hatalmas kőből lett kifaragva, és óriási, feliratos sírkőként szolgálnak.

A legnagyobb sztélé mintegy 33 méter magas volt és 500 tonnát nyomott, azonban valamikor a 4. század környékén összeomlott és jelenleg is darabokban fekszik. A leghíresebb mégis az Axumi Obeliszknek nevezett kőoszlop, amelynek izgalmas története van: 1937-ben Mussolini, az olasz fasiszta diktátor elvitette Etiópiából, és egészen 2005-ig Rómában állt, amikor az olasz kormány visszaszolgáltatta. A 160 tonna súlyú obeliszknek a szállítása sem volt egyszerű: három részletben juttatták vissza Axumba Antonov 124-100-as típusú repülőgépekkel.

A monolitikus (egyetlen egy kőbe faragott) sztélék közül a legnagyobb már nagyon régen összeomlott – eredetileg 500 tonnát nyomott

A sztélékkel szemben található Sioni Szűz Mária-templom arról a leghíresebb, hogy az ortodox hiedelem szerint itt található az eredeti frigyláda, benne a Tízparancsolat tábláival. A legenda szerint a frigyládát Menelik, Salamon és Sába fia lopta el, miután meglátogatta apját Jeruzsálemben.

A Sioni Szűz Mária-templomban a szertartás alatt a földön ülnek a résztvevők

A templomban szemtanúi lehettünk egy ortodox misének, amelynek során a papok háromszor körbesétálták a templomot énekelve, őket követték a templomi szolgálaton résztvevő emberek. Az etiópok rendkívül vallásosak, körülbelül 65%-uk követi az ortodox hitet. Ebben a vallásban nagy szerepet játszik a böjt: aki szigorúan betartja a böjtölési periódusokat, az év több, mint 200 napján nem eszik semmilyen állati eredetű terméket. A szigorú időszak alatt napi egy alkalommal lehet enni, a templomi szolgálat végezte után.

Kaleb király sírjának bejárata

Az axumi uralkodók közül a leghíresebb Kaleb király volt, kinek uralkodása alatt az Axumi Királyság második fénykorát érte. Kaleb király sírja szintén Axumban található, ahol a fiával, Gabra Masqallal együtt temették el. Régen a királyokkal együtt eltemették az ők idejükben használatos pénzérméket, ezek a sírok is tele voltak ilyenekkel egykoron. Csupán a 20. század elején fedezték fel a sírokat, így még az is előfordult 15-20 éve, hogy a látogatók találtak ott néhány pénzérmét.

Sába királynő palotájának romjai

Axumban járva Sába királynője palotájának romjait sem szabad kihagyni a meglátogatandó helyek közül. Itt megtekinthetjük az ókori épület legfeljebb 3 méter magasságig megmaradt falait, amelyek arra engednek következtetni, hogy valaha ez volt a legimpozánsabb palota az Axumi Királyságban.

Habár a romokat Sába palotájának nevezik, valójában a feltételezett királynő uralkodása után körülbelül 1500 évvel épült fel.

Ha igazi kultúrsokkra vágyunk, akkor érdemes ellátogatni a helyi piacra.

Műanyag edényeket, zöldségeket, ruhákat, fűszereket is találunk itt. De talán nem is a portéka a legérdekesebb, hanem az emberek: az árusok, akik a földön ülve árulják termékeiket esernyővel védekezve a tűző nap ellen, vagy a kisgyerekek, akik meglátván egy idegent, rögtön odaszaladnak, rámosolyognak és köszönnek.

Etiópia rendkívül érdekes ország Afrika szarván, amelyet még nem leptek el a turisták – Axumban meglepően kevés utazóval találkoztunk. Ha olyan helyre vágyunk, ahol különleges, egyedi élményekben lehet részünk, és számos program közül választhatunk, akkor Etiópia tökéletes választás.

A cikk az Ethiopian Airlines magyarországi vezérképviseletét ellátó Aviareps és a Paradise Ethiopia Travel által szervezett tanulmányút tapasztalatai alapján készült. A következő cikkekben Lalibeláról és a különleges etióp szokásokról is olvashatsz.  

Hat óra alatt Afrika szívében Dreamlinerrel