Több utast szállítottak Európa legnagyobb légitársaság-csoportjai novemberben az előző év azonos időszakához képest, de a teljesítmény eltérő: a British Airways és az Iberia jelentősen, az Air France-KLM és a Lufthansa csak minimális mértékben növelte utasai számát – derül ki a társaság honlapján lévő utasforgalmi statisztikákból.

Az International Airlines Group (IAG) kötelékébe tartozó British Airways, Iberia és a diszkont Vueling novemberben 5,7 millió utast szállított, 8,5 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, a járatok töltöttségi mutatója 1,1 százalékpontos javulással 77,5 százalékon állt. Az év eddigi részében az IAG vállalatait 71,5 millió utas választotta, 15,4 százalékkal több, mint a 2013 január-novemberi időszakban, a járatok átlagos telítettsége 80,5 százalék volt, 0,4 százalékponttal alacsonyabb a tavalyi év ugyanezen időszakában mérthez képest. Értékesített utaskilométerben mérve a Vueling 17,6, az Iberia 7,6, a British Airways 4,1 százalékkal javította teljesítményét.

A német Lufthansa-csoport (Lufthansa, Germanwings, Austrian Airlines, Swiss) mindösszesen 0,9 százalékkal növelte utasai számát novemberben 2013 tizenegyedik hónapjához képest: ebben az időszakban 7,9 millió utast kezeltek, a járatok kihasználtsága 0,1 százalékpontot javulva 76 százalékos volt. 2014-ben eddig 98,7 millió utast szállított a német cégcsoport, 1,5 százalékkal többet, mint a 2013 január-novemberi időszakban, a gépek átlagosan 80,3 százalékos (+0,3 százalékpont) kihasználtsággal üzemeltek. A cégen belül csak a Lufthansa javította teljesítményét (+3,2 százalék), a Swiss (-5,5 százalék) és az Austrian Airlines (-5,9 százalék) kevesebb utaskilométert értékesített novemberben.

A francia-holland Air France-KLM hasonló mértékben, 0,5 százalékkal tudta csak növelni utasainak számát novemberben annak ellenére, hogy kapacitásaikat 1,3 százalékkal csökkentették. A járatok töltöttsége viszont 1,4 százalékponttal 81,8 százalékra javult. November végéig összesen 71,2 millió utast szállított a csoporthoz tartozó Air France, KLM és a diszkont Transavia, ugyanakkor ez csak 0,1 százalékos javulás a 2013 január-novemberi időszakhoz képest.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!