Az új isztambuli repülőtér Európa legnagyobb gyűjtő-elosztó légikikötője címre pályázik, az üzemeltetők 2018-ban, a megnyitás évében 90 millió, 2023-ra már 150 millió utassal számolnak. Az építkezés már megkezdődött, átadás két év múlva várható.

Törökország élén a repülőterekkel és a Turkish Airlines-szal arra pályázik, hogy átvegye az öböl-mentiek gyűjtő-elosztó szerepét, pontosabban szeretné őket ezen a területen beelőzni. A légitársaság a szolgáltatási színvonal emelésével mindent meg is tesz ennek érdekében, de a repülőterek is lépéskényszerben vannak.

Grafika: iGA | © AIRportal.hu

Grafika: iGA

Az International Airport Review összeállítása szerint a törökök pénzt nem kímélve 10,3 milliárd euróból (3200 milliárd forintból, nagyjából a magyar GDP tíz százalékából) építik fel az Istambul New Airport nevű létesítményt, hogy megszüntetés a két meglévő épület, Atatürk és Sabiha Gökcen kapacitás-problémáit. A kivitelezésen tízezer ember dolgozik, átadása után százezer embernek adhat munkát közvetlenül, Atatürköt pedig bezárják.

Hat futópálya, 1,5 millió négyzetméteres terminál

A tervek szerint a repülőtér hat, egymástól független futópályával, 1,3 millió négyzetméteres fő terminállal és további két terminál épülettel, nyolc párhuzamos gurulóúttal épülhet meg. A belvárostól 35 kilométerre északra, a város európai oldalán épülő monstrumot teljesen integrálnák a helyi tömegközlekedésbe is, metró és gyorsvasút is megáll majd a repülőtérnél.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Grafika: iGA | © AIRportal.hu

Grafika: iGA

A beruházó és későbbi üzemeltető iGA szerint az épület Isztambul építészi sokszínűségére és fényűzésére fog emlékeztetni, az irányító torony egy rózsát fog formázni és 96 méter magas lesz. A fő terminél tetőszerkezetét a napokban fejezték be, ezt a lépést Yusuf Akçayoğlu, az iGA vezérigazgatója mérföldkőnek nevezte az építkezés történetében, aki közölte azt is, hogy az építkezés az ütemtervnek megfelelően halad.

Önfenntartó repülőtér készül

Mind a négy ütem megépítése után, 2023-ban a repülőtérről 350 célállomás válik elérhetővé és 150 légitársaságot szolgál majd ki. A beruházás, és a repülőtér része egy „Airport City” nevű üzleti negyed hotelekkel, irodaépületekkel és kórházzal.

Grafika: iGA | © AIRportal.hu

Grafika: iGA

A 76,5 négyzetkilométeres területen elnyúló repülőtér saját maga termeli majd meg a működéshez szükséges energiát, újrahasznosítják az esővizet, tisztítják a szennyvizet, és újrahasznosítják a keletkező hulladékot is. Az iGA célja, hogy a lehető legkisebb „lábnyomot” hagyják a természetben és igyekeznek a környék faunáját is megóvni, jelenleg figyelik a természetet, hogy hogyan reagál a beavatkozásra.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!