Külsőre szinte semmit nem változott elődjéhez képest a kínai DJI gyártó új generációs ultrakönnyű drónja, a belsejében mégis hatalmas újítások vannak. A belépő- és alapszintű, hobbi célú drónok piacán különleges előny a 4K-s videó, digitális zoom, akár 10 kilométeres hatótávolság, a nyers, profi képszerkesztőkkel is feldolgozható fotók készítése. Bemutatjuk a DJI Mini 2-t!

Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu

A gyártótól megszokott, visszafogottan elegáns fehér dobozban érkezik a vásárlóhoz a DJI Mini 2. Az alap csomagban a drón mellett egy akkumulátor, a távirányító és a hozzá tartozó kábelek, egy szett pótpropeller, csavarhúzó és USB-C töltőkábel kap helyet, de hálózati adapter nélkül.

A Fly More Combo csomagban már három akkumulátor, töltő-hub, táska és egy halom kisebb kiegészítő is érkezik.

Folytatva az előd Mavic Mininél elkezdett hagyományt, a Mini 2-esen is csak egyetlen helyen, az alján helyezett el szenzorokat a gyártó a pontosabb lebegéshez és leszálláshoz, tehát ha a drónpilóta nem figyel, könnyedén nekivezetheti bárminek vagy bárkinek az alig 249 grammos gépét.

A DJI kifejezetten úgy tervezte a Mini 2 szériát, hogy az érkező EU-s drónszabályok mentén is bárki szabadon, bonyolult engedélyek nélkül használhassa, ez indokolja a 250 gramm alatti össztömeget.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A kis tömeg azonban nem feltétlenül jelent hátrányt: hordozhatóságban páratlan, 2250 mAh kapacitású Lítium-polimer akkumulátora akár 31 perc repülést biztosít, és kezelése is szinte gyerekjáték. A széllel azonban érdemes vigyázni: a gyártó által hirdetett 5. szintű széltűrés ellenére a legbiztosabb, ha csak szélcsendes időben használják.

Galéria a DJI MINI 2 kicsomagolásáról:

A Mini 2 használatához szükség van a távirányítóra csatlakoztatott okostelefonra és a DJI Fly applikációra, amelyen keresztül minden repülési jellemző beállítható.

Tapasztalataink szerint a profi felhasználásra szánt DJI drónokban is dolgozó Ocusync 2.0 jelátviteli rendszer már kárát látta a kompakt kialakításnak, az élőkép korántsem olyan stabil minden helyzetben, mint a nagyobb gépeké, de még mindig sokkal jobb, mint a wifis vagy a régebbi Lightbridge megoldás.

A Mini igazi újítása a kamerában rejlik, amely több képességében is kimagaslónak tűnik.

Az 1/2,3″-es érzékelő már 4K-ban is képes 30 képkocka/másodpercre és 100 Mbps bitrátára az elődje 40-es értékével szemben, és tud fotókat készíteni DNG RAW formátumban.

A DJI elsősorban kezdő felhasználóknak ajánlja új gépét, egy sor intelligens repülési mód segít a lehető legjobb felvételek elkészítésében akkor is, ha még csak tanulják a drón manuális irányítását. A későbbiekben ezen funkciók köre várhatóan szoftveres módosítássokkal bővül.

Mivel azonban a kamera szenzora nagyon kicsi, a gép nem igazán alkalmas minőségi éjszakai felvételek készítésére, ezen a téren többet várhatnánk tőle.

Kedvező, nappali fényviszonyok között viszont az elvárható szinten teljesít, még a legnagyobb, 4K-s felbontásban is.

A fotóminőség viszont már most is kiemelkedő, tesztjeink alapján az ideális fényviszonyok között készült képek digitális utómunkát követően közel azonos szintet képviselnek a néhány évvel ezelőtt piacra dobott, de jóval drágább drónokkal készült képekkel.

Emellett az alkatrészek kompatibilitása is kifejezetten jó: távirányítója megegyezik a DJI Mavic Air 2-ével, és elődje, a Mavic Mini akkumulátorával is képes levegőbe emelkedni a Mini 2, bár ekkor a teljesítmény csökkenésével kell számolni a két energiaforrás különbségei miatt.

A Mini 2 egyéb DJI drónokkal együtt azonnal, már készletről elérhető a Myactioncam kínálatból, a gyártó által megszabott 169.901 forintos fogyasztói áron.

A drónnal készült, nyers tesztképek

A DJI MINI 2-vel készült trackteszt-videó

A DJI Mini 2 tesztkészüléket a Myactioncam mint hivatalos magyarországi disztribútor bocsátotta az AIRportal.hu rendelkezésére tesztelésre. A forgalmazónak a cikk tartalmára semmilyen befolyása nem volt.