A kolumbiai hatóságok bevonták a héten lezuhant Avro RJ85-ös üzemeltetőjének, a Lamia légitársaságnak az üzemelési engedélyét és közben fény derült arra is, hogy bár a diszpécser tudott róla, mégis figyelmen kívül hagyta a tényt, hogy nem lesz elég az üzemanyag az útra.

Forrás: Twitter | © AIRportal.hu

Forrás: Twitter

A Reuters hírügynökség jelentései szerint a bolíviai hatóságok felfüggesztették a légitársaság üzemeltetési engedélyét, így a légicég kénytelen volt beszüntetni tevékenységét. Avro RJ85-ösük hétfőn 77 fővel a fedélzetén zuhant le a kolumbiai Medellin városától nem messze. Utóbb kiderült, hogy a baleset azért következett be, mert kifogyott az üzemanyag a gépből. A balesetet hatan túlélték.

A hatóságok megtalálták a gép adatrögzítőit is, ezek vizsgálata még zajlik, de sajtóértesülések, valamint egy túlélő beszámolója szerint az az üzemanyaghiány volt a baleset kiváltó oka.

A Reuters bolíviai sajtóhírekre hivatkozva azt írta, hogy a bolíviai hatóságok már a járat indulása előtt, a repülési terv leadásakor figyelmeztették a légitársaságot, hogy nem lesz elengedő kerozinjuk az út teljesítéséhez, de az egyik diszpécser figyelmen kívül hagyta a figyelmeztetést.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az már a sors iróniája, hogy ez a diszpécser is a gépen ült és nem élte túl a szerencsétlenséget.

Zuhanás előtt a pilóta teljes elektromos meghibásodásról tájékoztatta a légiforgalmi irányítást, a kerozinhiányra csak később derült fény. A balesetvizsgálók megerősítették, hogy nem volt üzemanyag a tankokban. Így a nyomozás már nem csak a baleset okaira, hanem inkább arra koncentrál, hogy kiderítsék, miért nem volt elég üzemanyag.

Gustavo Vargas, a légitársaság vezérigazgatója korábban arról beszélt, lehet, hogy a pilóta nem állt meg tankolni, mert az arra kijelölt repülőtér zárva volt, viszont az kérdés, hogy miért nem állt meg Bogotában, ahol tudott volna üzemanyagot vételezni.

A kolumbiai hatóságok már azonosították az összes áldozatot, földi maradványaikat még a héten hazaszállítják.