Felfüggesztették csütörtökön az Egyiptomból és Tunéziából Líbiába irányuló légiközlekedést a polgárháború sújtotta országban kialakult kiszámíthatatlan biztonsági helyzet miatt – jelentették az egyiptomi és a tunéziai légiközlekedési hatóságok illetékesei.

Kairói repülőtéri források szerint a líbiai légiforgalmi-irányítás értesítette az egyiptomi felet arról, hogy biztonsági okok miatt lezárták az ország légterét. Ellentmondásos hírek szerint Líbia keleti részén egyes repülőterek továbbra is fogadnak járatokat a két szomszédos országból.

Míg a döntés pontos okáról nincsenek értesülések, nem zárható ki, hogy a légtér lezárása a továbbra is vitatott eredetű hétfői légitámadásokkal függ össze, nevezetesen azzal, hogy azonosítatlan harci repülőgépek csapásokat mértek Tripoliban harcoló fegyveres milíciák egyes állásaira.

Halífa Haftar nyugalmazott tábornok ugyan azt állítja, hogy a támadásokat a parancsnoksága alatt álló erők hajtották végre a Miszráta városából érkezett iszlamista fegyveresek ellen – akik hetek óta próbálkoznak a főváros repülőterének elfoglalásával -, ám egyes szakértők szerint nehezen képzelhető el, miként volt képes a Bengáziban állomásozó Haftar a csapatai által használt – a 2011-es felkelésben súlyosan megrongálódott – repülőkkel az onnan csaknem ezer kilométerre nyugatra fekvő fővárosban egy ilyen hadműveletet végrehajtani.

A líbiai televízió híreiben elhangzott az a feltevés is, hogy valamelyik szomszédos ország állhat az akció mögött. Az észak-afrikai országban uralkodó káoszban mindinkább teret nyerő iszlamista milíciákat a környező államok a saját nemzetbiztonságukra ható közvetlen veszélyként kezelik.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!