A brüsszeli illetékes bíróság egy évig tartó börtönbüntetésre ítélt 16 utast, akik az elmúlt hónapokban hamis igazolást mutattak be negatív koronavírus-teszteredményről a brüsszeli nemzetközi repülőtéren, azért, hogy külföldre utazhassanak – írta a La Libre Belgique című belga napilap szerdán.

A francia nyelvű napilap közölte, a szerdán meghozott ítélet a vádlottak első csoportját érinti azon 160 ember közül, akiknek bíróság előtt kell számot adniuk a hamis koronavírusteszt-eredményről szóló igazolással való visszaélés miatt.

A beszámoló szerint az elmúlt hónapokban mintegy 820 embert vettek őrizetbe a brüsszeli repülőtéren, valamennyien hamis tanúsítvánnyal próbáltak külföldre utazni.

Közülük közel hétszázan fogadták el a hatóságok által kiszabott 750 eurós (mintegy 270 ezer forint) büntetést, ezért nem kellett bíróság elé állniuk.

Forrás: Brussels Airport

A büntetést be nem fizető, a vádlottak első csoportjába tartozók közül 12 nem jelent meg a tárgyaláson. Közülük 11-et hat hónap börtönbüntetésre és 1600 eurós (mintegy 600 ezer forint) pénzbüntetésre ítélték. A tizenkettedik vádlott a pénzbírság megfizetése mellett egyéves börtönbüntetést kapott, ugyanis a tervezett utazás időpontjában, illetve a hamis igazolás bemutatásakor a koronavírus aktív hordozója volt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A tárgyaláson és az ítélethirdetéskor jelen lévő négy vádlott közül az egyik utast – aki azt állította: nem tudott arról, hogy hamis igazolást mutat be – hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre és 800 eurós (mintegy 300 ezer forint) pénzbüntetésre ítéltek. A jelen lévő további három vádlottat 60 órás közmunkára, és egy év letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

A bíróság az ítélet indoklásában megállapította, hogy a vádlottak „szándékosan veszélyeztették a társadalmat azzal, hogy saját utazási szándékukat a közérdek fölé helyezték”. A vádlottak viselkedése „nemcsak, hogy aszociális, hanem mások életét is veszélyeztette” – tették hozzá. A napilap az elítéltek állampolgárságát nem közölte.