A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) adatai szerint áprilisban az előző évihez viszonyítva nőtt az áruszállítás és az utasforgalom is, bár utóbbi tavaly január óta a legkisebb bővülési rátát produkálta.

Áruforgalom

Fotó: | © AIRportal.hu

Fotó:

Az IATA kimutatása szerint az áruforgalom több havi stagnálás, vagy csökkenés után áprilisban növekedett, 3,2 százalékkal több lett az árutonna-kilométer, mint egy évvel korábban. Továbbra is probléma azonban, hogy továbbra is túlkapacitás van a piacon, áprilisban 6,6 százalékkal nőtt a kapacitás, amely 1,4 százalékponttal tolta lejjebb az átlagos töltöttséget.

A legnagyobb bővülés a Közel-Keleten, és Európában volt, előbbi régióból 7,7, utóbbiból 6,8 százalékos bővülést jelentettek. A gyakorlatilag összeomlott Venezuela miatt Latin-Amerikában 6 százalékkal csökkent a légi áruforgalom.

Utasforgalom

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Fotó: London Heathrow Airport | © AIRportal.hu

Fotó: London Heathrow Airport

Bár az értékesített utaskilométerben mért utasforgalom 4,6 százalékkal nőtt, az IATA megjegyezte, hogy ez a legalacsonyabb bővülési ráta tavaly január óta. A háttérben elsősorban a brüsszeli támadások miatt kialakult keresletcsökkenés van, a szervezet szerint ezek nélkül 5 százalék lenne a bővülés mértéke.

Az európai események a kontinens légiforgalmára is rányomta a bélyegét, mindössze 1,9 százalék volt a bővülés mértéke. Eközben a Közel-Keleten 12,2 százalékkal, Afrikában pedig 8,6 százalékkal bővült a szektor. A légitársaságok a forgalom bővülésénél kissé nagyobb, 4,9 százalékkal növelték a kapacitásokat, ezért a járatok átlagos töltöttsége 0,3 százalékponttal 79,1 százalékra mérséklődött.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!