Több budapesti járatot is érintett a francia légiforgalmi irányítók vasárnap kezdett sztrájkja: volt törölt járat, és késések is előfordultak – hangzott el az M1 aktuális csatorna hétfő déli Híradójában.

Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs igazgatója elmondta: a légitársaságok, ha lehet, igyekeznek elkerülni a francia légteret.

A baj az – tette hozzá -, hogy a légiforgalmi irányítók folytatják sztrájkjukat, így kedden sem lesz “könnyebb az élet”. Hardy Mihály az utazóknak azt ajánlotta, hogy indulás előtt mindképpen tájékozódjanak a légitársaságoknál.

A vasárnap kezdődött – eredetileg 48 órásnak meghirdetett – sztrájkot a légiirányítók harmadik legnagyobb érdekképviselete, az UNSA-ICNA hirdette meg, hogy így tiltakozzon egy újabb elbocsátási terv, valamint a repülésirányítás terén elmaradt beruházások ellen. Az ország légiközlekedési hatósága (DGAC) vasárnap felszólította a légitársaságokat, hogy óvatosságból töröljék az Orly repülőtérről és a Marseille-ből induló járataik harmadát.

Vasárnap a párizsi repülőterek forgalmát drámaian korlátozta az aznap kezdődött sztrájk. Az Orly repülőtéren a járatok csaknem fele kimaradt, a Charles de Gaulle-reptér által kezelt járatoknak pedig mintegy negyven százaléka szenvedett késedelmet a légi kikötő üzemeltetője szerint. Franciaország más repülőterein, így Bordeaux-ban, Lyonban és Marseille-ben is késésekkel kellett számolni.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!