Izmos büntetésre számíthat a British Airways az Európai Unió hatóságaitól, amiért két héten keresztül szivárogtak ki pénzügyi és személyes adatok a rendszereiből.

Mint arról beszámoltunk, augusztus 21 és szeptember 5 között a cég honlapján és mobilapplikációján keresztül gyűjtött bankkártyás fizetési és személyes adatokat loptak el a British Airways-től.

Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu

Ez alatt a két hét alatt a Bloomberg értesülései szerint 380.000 ezer utas adatai kerültek illetéktelenek kezébe, kártyaszámok mellett valószínűleg biztonsági kódok, lejárati dátumok és az érintettek nevei is.

Az idén májusban az EU-ban életbe lépett GDPR nevű, személyes adatok védelmére vonatkozó rendeletek értelmében az ügyfelek adatainak nem megfelelő védelméért éves bevételének akár 4%-ára bírságolható meg a cég.

A 2017-es pénzügyi eredmények alapján a British esetében a büntetés mértéke így elérheti a 632 millió amerikai dollárt (177 milliárd forint).

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az európai hatóságok a vizsgálatot már megindították, emellett az ügy kirobbanásakor a légitársaságnál is belső vizsgálat indult, hogy kiderüljön ki és miben hibázott.

Alex Cruz vezérigazgató pedig bocsánatot kért az érintett utasoktól és azt ajánlotta nekik, hogy vegyék fel a kapcsolatot bankjukkal és a kártyájuk kibocsátójával, emellett elmondta, minden keletkezett anyagi kárt megtérítenek – számolt be a CH Aviation.