Az amerikai belbiztonsági szervek Chicago – O’Hare repülőtéren is bevezetik az arcfelismerős beléptető rendszert a nyáron, amely először tesztüzemben működik.

Az ATW Online cikke szerint a Vám és Határellenőrzési Hivatal a nyáron több repülőtéren is bevezeti a rendszert, egyebek közt Los Angelesben, San Franciscóban, Miamiban és Newarkon is. A június 17-ével a világ legforgalmasabb repülőterén, Atlantában
megkezdett teszteket azonban nem a teljes repülőtéren, hanem csak egy-egy kiválasztott részlegen, vagy egyes járatoknál használják.

A rendszer lényege, hogy az utasokat fotók alapján azonosítja, a képeket egy központi adatbázisban tárolják. A belépésnél felvétel készül az utasról, majd ezeket összevetik az utazáshoz megadott személyazonosító okmányon szereplő képpel, hogy megállapítsák, valóban a tulajdonosa használja-e az adott okmányt. Ha a kép, amelyet a beszállításnál készítettek megegyezik az adatbázisban tároltnál, akkor a kilépésnél már nem kell biometrikus azonosításon átesni, a fotókat pedig meghatározott idő után törlik.

Fotó: SITA | © AIRportal.hu

Fotó: SITA


A hivatal tájékoztatása szerint a korábbi tesztek, valamint az abban résztvevők visszajelzései alapján kijelenthető, hogy az arcfelismerős kiléptető rendszer hatékony és valós megoldást jelent, a következő tesztek pedig arra igyekeznek rávilágítani, hogy képes rugalmasan kezelni az adatokat, biztonságos és könnyen használható.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Mindezek mellett a rendszer arra is tökéletesen alkalmas, hogy kiszűrje azokat, akiknek már lejárt a tartózkodási engedélye, de ennek ellenére szabálytalan módon továbbra is az államok területén vannak.

A tesztekben a Delta Air Lines és a jetBlue is részt vesz, előbbi New Yorkban és Atlantában tesztel e-kapukat, valamint biometrikus adatokon alapuló poggyászledobó kapukat Minneapolisban. A jetBlue Bostonban arcfelismerős rendszert tesztel, amely a beszálló kártyát hivatott kiváltani.