Nem sikerült megmenteni a Transaero orosz légitársaságot, a tárgyalások résztvevői után az orosz kormány is jóváhagyta csütörtökön a csődeljárás megindítását – jelentette az Interfax orosz hírügynökség.

A flotta egyik Boeing 747-400-asa. (Fotó: Transaero Airlines) | © AIRportal.hu

A flotta egyik Boeing 747-400-asa. (Fotó: Transaero Airlines)

Egy hónappal ezelőtt még azt jelentették be, hogy Oroszország legnagyobb légitársasága, az Aeroflot 1 rubelért megvásárolja elsőszámú hazai versenytársa, a súlyos pénzügyi nehézségekkel küzdő Transaero részvényeinek 75 százalékát plusz egy részvényt.

Bár kormányzati jóváhagyást élvezett a terv, végül három ok miatt meghiúsult. Először is a légitársaság részvényesei nem tudták konszolidálni a 75 százalék plusz egy részvényből álló pakettet, másodszor a Transaero hitelezői nem fogadták el a javasolt adósságátütemezési tervet, végül pedig a pénzügyminisztérium nem volt hajlandó biztosítani a korábban megígért 85 milliárd rubeles állami hitelgaranciát az adósságátütemezéshez.

A380-asokra van megrendelésük

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A szentpétervári székhellyel működő Transaerót 1990-ben alapították, első járatukat 1991 novemberében indították el Moszkva és Tel-Aviv között. Jelenleg 103 útvonalon teljesítenek menetrend szerinti és charter járatokat. Flottájuk 97 gépből áll és 64 további gépre, köztük négy Airbus A380-asra van rendelésük, ezekből kettőt még idén átvettek volna.

A Transaero és az 1923-ban alapított Aeroflot sok hazai és külföldi útvonalon is versenytárs volt. Az Aeroflot az idei első hét hónapban 14,6 millió, a Transaero pedig 7,5 millió utast szállított.

A380-800-as látványterven. (Forrás: Transaero Airlines) | © AIRportal.hu

A380-800-as látványterven. (Forrás: Transaero Airlines)

Gazdasági válság is nehezített a helyzeten

Az orosz légitársaságok erősen megszenvedik a hazai gazdaság válságát: a belföldi járatok ráfizetésesek, a jól jövedelmező nemzetközi járatokon pedig csökkent az utasok létszáma. Ennek következményeként az orosz légitársaságok összesített vesztesége mintegy 30 milliárd rubelre (461,18 millió dollárra) emelkedett tavaly az előző évi 4,7 milliárd rubelről.

Az Aeroflot az idei első fél évben 3,54 milliárd rubeles (54,2 millió dolláros) veszteséget ért el, szemben a tavalyi első féléves 1,91 milliárd rubellel, miközben az utasok száma 8,7 százalékkal emelkedett.

A Transaero utasainak létszáma 2,7 százalékkal emelkedett az első fél évben, vesztesége pedig 8,57 milliárd rubel (131,2 millió dollár) volt. Rövid lejáratú hiteleinek összege június végén 45,8 milliárd rubelt, a teljes adóssága pedig 67,5 milliárd rubelt, azaz több mint 1 milliárd dollárt tett ki.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!