A British Airways vezérigazgatója véleménycikkben fejezte ki aggodalmát légitársasága iránt, szerinte ők mindent megtesznek, hogy életben tartsák a céget, de állami intézkedések nélkül ez nem fog sikerülni.

Alex Cruz a The Telegraph online felületén megjelent cikkében nem anyagi támogatást kért a brit kabinettől, hanem intézkedéseket vár el az ország vezetésétől, hogy életet tudjanak lehelni a légiközlekedésbe és így a British Airways-be is.

A vezérigazgató szerint a legfontosabb lépés a karantén eltörlése lenne, helyette a repülőtéri tesztelést kellene bevezetni, mert így megnyithatók lennének a határok.

Forrás: Heathrow Airport

Ezzel kapcsolatban feltette a kérdést: ha harminc másik ország képes volt ennek bevezetésére, akkor az Egyesült Királyság miért nem cselekszik ugyanígy?

Emellett szívesen venné, ha kiterjesztenék a regionális közlekedési “buborékokat”, és az Egyesült Államokba is indulhatnának járatok, továbbá az utasok után fizetendő adó felfüggesztését kéri egy évre.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az elmúlt időszak eseményeit összegezve a vezérigazgató azt írta, márciustól májusig jártaik alig 5 százalékát közlekedtették, és a nyári főszezonban sem kúszott fel ez az arány 30 százalékra. Ez azért is frusztráló – írja Cruz -, mert az emberek utazni szeretnének, de nem tudnak, a leállással pedig rengeteg dolgozótól meg kell válniuk.

Számításai szerint a Heathrow reptéren minden egyes gépük 300 munkahelyet támogat, de ezek mind veszélybe kerültek. A cég korábban már bejelentette, hogy 12 ezer dolgozó állása kétséges.

“Másokkal együtt én is mindent megteszek, hogy életben tartsam a céget. De segítségre van szükségünk” – fogalmazott Alex Cruz.

A The Sun a vezérigazgató levelét idézve cikkében Boris Johnson korábbi megszólalását is idézte. A miniszterelnök azért ágál a tesztelés ellen, mert szerinte azzal csak az esetek 7 százalékát lehet kiszűrni, így 93 százalékban “fals biztonságérzetet ad”.