Bár a Lufthansa-csoport árbevétele némileg csökkent az első negyedévben az előző évihez képest, az üzemi eredmény így is javulást mutat. Van még azonban mit tenni, mert a legnehezebb első negyedév még most is veszteséges lett.

 | © AIRportal.hu

A német légitársaság lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint árbevétele 0,8 százalékkal 6,916 milliárd euróra csökkent, az üzemi eredmény viszont 66 százalékos javulást mutat. A tavaly első negyedévp 144 millió eurós veszteség idénre 49 millió euróra csökkent. Az adózott eredmény 4 millió euró veszteséget mutat szemben a tavalyi 425 millós nyereséggel.

Bár csökkent a bevétele a személyszállítási üzletágnak, az üzemi eredmény jelentősen, 74 százalékkal javult, de a mérleg egyelőre itt is a negatív tartományban maradt: 2016 március 31-ével a csoport ezen üzletága 65 milliós üzemi veszteséget könyvelt el.

A Lufthansa és a Swiss hozta, az Austrian és az Eurowings vitte a pénzt

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Van még mit tenni az Eurowingsnél. (Fotó: AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

Van még mit tenni az Eurowingsnél. (Fotó: AIRportal.hu)

A két fő légitársaság, a Lufthansa és a Swiss üzemi szinten nyereséges volt, előbbi 70, utóbbi 23 millió eurót hozott, bár a bevételek itt is csökkentek, és a Swiss nyeresége 55 százalékkal alacsonyabb a tavalyinál. Ennél viszont nagyobb gondot jelentett az Austrian és az Eurowings. Az osztrák leányvállalat 30, a diszkont légitársaság pedig 86 millió eurót vesztett, bár előbbi javította, utóbbi pedig rontotta pénzügyi eredményét.

A légitársasági csoport az első negyedévben 3,6 százalékkal 22,3 millióra növelte utasforgalmát és 6,6 százalékkal több kapacitást dobott a piacra, a járatok átlagos töltöttsége 0,9 százalékpontot csökkent 74,9 százalékra. Ezen mutatók mellett a cég jegyértékesítésből származó bevétele 3,9 százalékkal csökkent.

A céget ugyan segítette, de a jelek szerint nem eléggé, hogy a költségek is mérséklődtek, az első három hónapban a Lufthansa 7,5 milliárd eurós költségszinten működött, amely 5,3 százalékkal alacsonyabb, mint egy évvel korábban. A legnagyobb mértékben egy egyéb kiadások csökkentek 25 százalékkal, de a kerozinszámla is 18 százalékkal volt kisebb.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!