Éves szinten 11 százalékkal esett vissza tavaly a pozsonyi Milan Rastislav Stefánik repülőtér (BTS) utasforgalma, ugyanakkor a teherforgalom hasonló arányban emelkedett – közölte az MTI-vel Dana Madunická, a BTS szóvivője szerdán.

Az utasforgalommal ellentétben a teherszállítás terén rekordévet zárt a BTS, forgalma meghaladta a 22 és fél ezer tonnát. A pozsonyi repülőtér utasforgalma 2012-ben 1 millió 416 ezer fő volt, ennek többségét a menetrendszerű járatok utasai adták. A Pozsonyban menetrendszerű járatokat üzemeltető 6 légitársaság 28 célállomásra és onnan összesen 971 ezer utast szállított, ez 13,5 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban. Nem menetrendszerinti járatokat 2012-ben 17 repülőtársaság indított Pozsonyból, ezek 40 célállomásukból oda és vissza összesen több mint 440 ezer utast szállítottak tavaly, ez 3,4 százalék csökkenés.

A Pozsonyból menetrendszerinti és rendszeres charter járatokat indító légitársaságok közül a Ryanair járatai bonyolították a legnagyobb utasforgalmat, összesen több mint 875 ezer utast szállítva. Ebben a kategóriában a BTS második legnagyobb forgalmát a Danube Wings (közel 27 900 utas) könyvelte el, a harmadik helyen a Norwegian Air Shuttle végzett csaknem 27 800 utassal. A Pozsonyból kizárólag charter járatokat indító légitársaságok közül 2012-ben a legtöbb utast, több mint 291 ezret a Travel Service szállította.

A célállomások közül a Londonból és a Londonba tartó járatokon utazott a legtöbb utas, több mint 291 ezer, a második legnépszerűbb úticél Antalya volt, az oda-vissza közlekedő charter járatot több mint 108 ezren választották. A pozsonyi Milan Rastislav Stefánik repülőtér Szlovákia legnagyobb és egyben egyetlen, európai léptékben is jelentős forgalmat bonyolító nemzetközi légikikötője, tavaly átadott új terminálja évi 5 millió utas ellátására képes. Az utasforgalom szempontjából a BTS eddig 2008-ban zárta a legjobb évet, akkor 2,2 millió utast kezeltek itt, az utasok száma az ezt követő években folyamatosan csökkent.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!