A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) adatai szerint nem változtak a légi áruszállítási tendenciák márciusban: csökkent az áru-, és nőtt a személyforgalom az előző évi adatokhoz viszonyítva.

Utasforgalom

Fotó: London Heathrow Airport | © AIRportal.hu

Fotó: London Heathrow Airport

A kereskedelmi szervezet lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint a januári 7,2 és a februári 8,6 százalékos bővülés után márciusban 5,3 százalékos bővülést mértek. Bár a márciusi bővülési ráta elmarad a korábbiaktól, az IATA szerint egyelőre nem lehet ebből messze menő következtetéseket levonni. A hálózatbővítések miatt javulhatnak még a mutatók, de az egyes térségekben tapasztalt lassabb gazdasági fejlődés visszavetheti a kereslet bővülését.

Ahogy hosszú idő óta, márciusban is a közel-keleti légitársaságok jelentették a legnagyobb növekedést, 12 százalékkal értékesítettek több utaskilométert, mint egy évvel korábban. A másik nagy nyertes Afrika volt, ahol 11,2 százalékkal bővült a szektor, Európában 5,5 százalék volt a kereslet bővülése.

Áruforgalom

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Fotó: | © AIRportal.hu

Fotó:

Továbbra is szenved az alacsony kereskedelem miatt az áruforgalmi szektor, az IATA taglégitársaságai összessen 2 százalékos csökkenésről számoltak be. Ennek ellenére a cégek 7 százalékkal több kapacitást dobtak a piacra, ami nem csak a járatok kihasználtságát csökkentette 4 százalékkal 43,5 százalékra, de az árrést is nyomás alá helyezte.

Az IATA kimutatásai szerint a szektor zsugorodásának fő oka az Észak-Amerikában és Ázsia-Óceániában tapasztalható csökkenő kereskedelem.

Ebben a szegmensben is a közel-keleti cégek nőttek a legjobban, bár csak 2,4 százalékkal, a legnagyobb csökkenést, 5,9 százalékot Dél-Amerikában mérték. Európából a légicégek 1,3 százalékos bővülést jelentettek.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!