Csökkentette a légitársaságok profitkilátásait a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség a legfrissebb piaci előrejelzésében, de még így is nagyobb profitot várnak 2014-ben az előző évinél.

Az IATA szerdai közleménye szerint a kilátások romlásának oka a tervezettnél magasabb üzemanyag ár, amely 3 milliárd dollárral dobhatja meg a társaságok költségeit.

Ezt a hatást ellentételezheti az áru- és utasszállítás iránti kereslet növekedése a világ GDP-jének átlagos, jelenleg 2,9 százalékosra becsült növekedése nyomán. Ezek együttes hatásaként a iparág árbevétele 745 milliárd dollárra emelkedhet. A társaságok 18,7 milliárd dolláros profitot realizálhatnak a legfrissebb elemzés szerint, míg korábban a 2014-es évre 19,7 milliárdos nyereséget valószínűsített az IATA.

Tony Tyler, a szervezet vezérigazgatója azt mondta, kimutatásaik szerint bár a kereslet erősödik, a cégek csak 2,5 százalékos haszonkulccsal dolgozhatnak, utasonként átlagosan 5,65 dollár profitra tehetnek szert. Hozzátették ugyanakkor, hogy 2013-ban ugyanez a szám 4,13 dollár, 2012-ben pedig 2 dollár volt. A nyereség növekedése a korábban bevezetett költségcsökkentő intézkedéseknek és a versenytársak együttműködésének köszönhető.

A prognózis szerint idén a legnagyobb profitot, 8,6 milliárd dollárt az amerikai légi cégek könyvelhetik el, ez 300 millióval haladja meg a korábban becsült értéket, míg Európa társaságai 3,1 milliárdos profitot érhetnek el. Az Európára vonatkozó számait az IATA 100 millió dollárral csökkentette, mivel úgy látja, az ukrán válság, a magas helyi adók és az Egységes Európai Égbolt (SES) kezdeményezés kudarca nem ellentételezi kellően az eurózónában tapasztalható piaci optimizmust.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az ázsiai-óceániai térség társaságai a IATA becslése szerint 3,7 milliárd dolláros, a közel-keletiek 2,2 milliárdos, a dél-amerikaiak 1 milliárd dolláros, az afrikai légi cégek pedig 100 millió dolláros profitot realizálhatnak ebben az évben.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!