Elege lett a dubaji repülőtérnek: dróndetektorokat kezdtek tesztelni, hogy távol tartsák a vezető nélküli eszközöket a repülőtér területétől.

Az Emirates Airbus A380-asai a dubaji repülőtéren. (Fotó: Emirates) | © AIRportal.hu

Az Emirates Airbus A380-asai a dubaji repülőtéren. (Fotó: Emirates)

A Reuters hírügynökség tudósítása szerint olyan rendszereket próbálgatnak a világ egyik legforgalmasabb repülőterén, amely nem csak érzékelni tudja a betolakodó drónokat, de nyomon is tudja követni őket, valamit képes az irányításra szolgáló rádiófrekvencia bemérésére.

Történik mindez azok után, hogy november első napjaiban egy órára le kellett állítani a teljes repülőtér forgalmát egy drón miatt. Összesen 40 gép késett emiatt.

A Reuters tudósításában megjegyezte, hogy a drónok egyre nagyobb arányú elterjedésével drasztikusan megnőtt az ütközés-közeli helyzetek száma,

Dubajban a legutóbbi volt a harmadik eset négy hónapon belül, amikor le kellett zárni a repülőteret ilyen ok miatt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A repülőtér üzemeltetői azt feltételezik, hogy leginkább szabadidős felhasználók sértik meg folyamatosan a repülőtér légterét, akiknek fogalmuk sincs arról, hogy törvényt szegnek, vagy arról, milyen közel kerül drónjuk a repülőgépekhez.

Azokra, akiket tiltott légtérben történő repülésen kapnak az Emirátusokban 3 évig terjedő szabadságvesztést és 100 ezer dirham (2,8 millió forint) bírságot szabhatnak ki.

Paul Griffiths, a repülőtér üzemeltetőjének vezérigazgatója a hírügynökségnek nyilatkozva azonnali lépéseket sürgetett és azt mondta, senkiről nem tud, akit az elmúlt három évben elítéltek volna, pedig ő személy szerint bebörtönözve szeretné látni azokat, akik berepülnek drónjukkal egy repülőtér területére.

Az Emirates, a dubaji repülőtér legnagyobb használója azt közölte a Reutersszel, hogy minden egyes leállás több millió dirham kárt okozott a légitársaságnak és határozott, erős fellépést várnak el a hatóságoktól.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!