Az Emirates akár Dubaj-Budapest-New York járatot is indíthat a mostani továbbközlekedtetésével, az engedélyeket már megkérték és a kormány nyitott a tárgyalásokra a Bloomberg tudósítása szerint. A dubaji légitársaság Milánó után Budapesten is kihasználná az úgynevezett fifth freedom rights repülési és kereskedelmi jogokat.

A hírügynökség tudósítása szerint az emirátusok közlekedési hatóságának vezetője, Saif Al Suwaidi azt mondta, már elkezdték az előkészítést a hivatalos megkereséssel, a célállomások még nincsenek eldöntve, de USA-beli célpontok is szóba jöhetnek.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Bloomberg szerint Dubajban azt mondta, megkapták az arabok megkeresését és nyitottak a tárgyalások megkezdésére.

Az Emirates szóvivője a Gulf News-nak nem kommentálta az értesülést, annyit mondott, hogy jelenleg nincs tervben a budapesti járat menetrendjének megváltoztatása, a gépek továbbra is Dubaj és Budapest között repülnek.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Lehet, hogy az Emirates pótolná ki a hiányzó Magyarország-USA légi összeköttetést? (Fotó: AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

Lehet, hogy az Emirates pótolná ki a hiányzó Magyarország-USA légi összeköttetést? (Fotó: AIRportal.hu)


Az úgynevezett fifth freedom right keretében a légitársaságnak megállapodások útján lehetősége nyílik olyan járatokat üzemeltetni, amelyek több városban is leszállnak, és mindegyik szakaszon értékesíthet jegyeket. Ezt a megoldást választotta az Emirates, amikor Milánó érintésével New Yorkba indított járatot, és nem csak a Dubaj-Milánó, de a Milánó-New York szakaszra is szerzett értékesítési jogot. Bár ennek az amerikai légitársaságokon kívül az Etihad partner Alitalia sem örült különösebben. A társaság viszont azt közölte, hogy piaci igényekre válaszolnak a járat megnyitásával.

Budapestről a Qatar Airways üzemeltetett hasonló járatot, amikor Zágrábba a magyar fővároson keresztül közlekedtek, és mindegyik szakaszon jogosultak voltak jegyet eladni.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!