A szicíliai Mussomeliben több, mint száz ingatlant kínálnak eladásra darabonként 1 euróért. Ez persze túl szép, hogy igaz legyen: a jelképes összegért cserébe az új tulajdonosnak fel kell újítania a lakást.

A szicíliai kisvárosban száznál több elhagyatott, rossz állapotú ház van, amelyet az érdeklődők csupán egy euróért vásárolhatnak meg.

A jelképes összegen kívül az érdeklődőnek 2-4 ezer euró közötti adminisztratív költséggel kell számolnia, illetve ki kell fizetnie 5 ezer eurót biztonsági letétként, amelyet elveszít, ha nem újítja fel teljesen a lakást a vásárlást követő három éven belül.

A felújítást a vásárlást követő két hónapon belül el kell kezdeni, és a becslések szerint 700 euróba kerül négyzetméterenként.

A szicíliai Mussomeli történelmi település (forrás: case1euro.it)

De hogy miért is éri meg mindez a jelenlegi tulajdonosoknak? A projekt hivatalos honlapja szerint a legfőbb ok az eladásra az extra adók kifizetésének elkerülése. Az olasz állampolgároknak nem kell ingatlanadót fizetniük abban az esetben, ha csak egyetlen lakást birtokolnak, viszont ha több is a tulajdonukban van, akkor már kötelesek. Ennek elkerüléséért a jelenlegi tulajdonosoknak jobban megéri eladni a felújításra szoruló házaikat. Valószínűleg az is a projekt mögöttes oka, hogy a szicíliai településről egyre többen költöznek el, és ezen szeretne változtatni a város vezetése.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
A város leghíresebb látnivalója a Manfredonico-kastély (forrás: case1euro.it)

Mussomeli 11 ezer lakosú kisváros Szicília szívében, 765 méterrel a tengerszint fölött fekszik. Elhelyezkedése kedvező: Agrigento tengerpartja csupán 40 perces autóútra található a várostól, míg a palermói reptér 96, a cataniai pedig 150 kilométerre fekszik innen.

A kisváros leghíresebb látnivalója a középkorból származó Manfredonico-kastély.

Mussomeli nem az első, amely 1 euróért kínál lakásokat. Ennek a különös rendszernek az a fő célja, hogy felvirágoztassa a hanyatló településeket, és arra ösztönözze az embereket, hogy nagyvárosok helyett a kisebbek mellett döntsenek. A két fő szicíliai repülőtér közelségének köszönhetően Mussomeli Magyarországról is könnyen megközelíthető, Palermóba a Ryanair, Cataniába pedig a Ryanair és Wizz Air is üzemeltet járatot.

A város utcái is középkori hangulatot árasztanak (forrás: case1euro.it)