Egy csomag makadámdió miatt szabott ki bírságot a koreai légiközlekedési hatóság a Korean Airre. A légitársaságnak 2,5 millió dollárt kell megfizetnie, a vezérhelyettes pedig börtönbe vonult.

A ch-aviation szerint a Korean Air elnök-vezérigazgatója, Cho Yanho-ho, illetve lánya (aki egyben a légitársaság alelnöke is) Heather Cho még 2014-ben New York JFK-ről indultak haza, amikor arra utasították a hajózó személyzetet, hogy azonnal forduljanak vissza.

A gép még gurult, amikor az eset történt, az elnök és lánya pedig amiatt fordíttatták vissza a járatot, mert az első osztályon nem kibontva, hanem csomagolva szolgálták fel a makadámdiót. Ez álláspontjuk szerint ellenkezett a cég belső szabályzatával.

A koreai médiában csak “nut rage” esetként elhíresült sztoriban a hatósági jogköröket ellátó minisztérium álláspontja viszont egy kicsit más volt. Szerintük ezzel a húzással aláásták a kapitány főnöki szerepét a járaton. Hogy a történteket a saját oldalukra fordítsák, a cég vezetése hamis papírokat adott le az incidensről és akadályozták a nyomozást is.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Emiatt a minisztérium 2,5 millió dollárra bírságolta a légitársaságot, Cho-ra pedig személyes érintettsége miatt emellett 1400 dollár pénzbüntetést kért.

A vezérigazgató kálváriája azonban itt nem állt meg. A hatóság 1 év börtönbüntetésre ítélte, mert arra kényszerítette a vezető légiutas-kísérőt, hogy szálljon le a gépről. Tette viszont a légiközlekedés biztonságának veszélyeztetésének minősült, ezért ítélték el 1 évre, amelyből három hónapot ült le.