Brit miniszterek javaslata hét napra mérsékelné az Egyesült Királyságba érkezőkre vonatkozó karantén idejét, hogy levegőhöz jusson a légiközlekedési iparág.

A Daily Mail beszámolója szerint a tárcavezetők munkacsoportja arra jutott, hogy a vírustesztelés felfuttatásával a most 14 napos kötelező hatósági elkülönítés időtartama már a következő hónaptól csökkenthető lenne.

A javaslat, amelyet december elején várhatóan a kormány is megszavaz, arról szól, hogy a gócpontokból visszatérőkre 5 napos karantént írjanak elő, majd az ennek leteltekor elvégzendő teszt negatív eredménye esetén 2 nap múlva szűnjön meg a kötelezettség.

Forrás: LLA

Így legjobb esetben összesen egy hetet kellene izolációban töltenie az utasoknak, Grand Shapps közlekedési miniszter azonban ennél is tovább menve legfeljebb 5 napra csökkentené az elkülönítést.

A javaslat az utasokra hárítja a tesztelés jelenleg nagyjából 100 fontos (csaknem 40 000 forintos) költségét. Ez az összeg azonban a gyorstesztek gyártásának felfuttatásával a töredékére, 5 font körüli összegre csökkenhet jövőre.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A lap forrása azt mondta, nagy az aggodalom amiatt, hogy a karantén jelentősen negatív hatással van az üzleti utazásokra, de az illetékesek tudják, hogy korábban több esetben is a külföldről hazatérők hurcolták be a koronavírus-fertőzést.

A most érvényben lévő szabályokat júniusban vezették be, jelenleg a külföldi utazás csak veszélyhelyzetben, vagy munka miatt lehetséges.

Emiatt több légitársaság is jelentősen csökkentette kapacitásait, a British Airways például ideiglenesen bezárta gatwicki bázisát.

Forrás: London Gatwick Airport