Kilencvennégy éves korában elhunyt André Turcat, a Concorde első tesztpilótája – jelentette az AFP francia hírügynökség.

Először a francia légierőnél szolgált a II. világháború utolsó éveiben, az indokínai konfliktus során egy C-47-est repült, ekkor mutatta meg különleges tehetségét. 1951-ben szerzett tesztpilótai lincenszet Brétigny-sur-Orge-ban, 1954-ben a SFECMAS, majd Nord Aviation vezető tesztpilótája lett, a Nord 1500 Griffon berepülésén dolgozott, a szűzfelszállást is Turcat végezte a gép mindkét generációján.

Forrás: Airbus | © AIRportal.hu

Forrás: Airbus


Ezt követően 1962-ben Turcat átigazolt a Sud Aviationhöz, ahol berepülésekkel foglalkozó igazgatóként dolgozott, így részt vett az idő közben Aerospaciale-lá átnevezett cég szuperszónikus gépének, a Concorde-nak a berepülésében. André Turcat a típus vezető tesztpilótája lett, 1969-ben ő repülte a gépet a szűzfelszálláskor Toulouse-ban és a tesztprogram francia részét végigkísérte. Az 1970-es évek végén vonult vissza.

1983-ban megalapította a francia Nemzeti Légi- és Űrakadémiát, amelynek első elnöke is volt, 2007-ben meghívást kapott a Concorde utolsó kereskedelmi útjára. 2005-ben könyvet adott ki, amelyben a tesztpilótai emlékeit dolgozta fel.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!