Nagyváradon elkezdődött a nemzetközi forgalom számára nyitott helyi repülőtér felújítása – jelentették be hétfőn a repülőteret működtető Bihar megyei önkormányzat, és a munkálatokat végző cég képviselői.

A Mediafax hírügynökség jelentése szerint a 91 millió lejes (6,3 milliárd forint) költségvetésű munkálatok során 2100 méteresre hosszabbítják, 45 méteresre szélesítik, és teljesen újrabetonozzák a jelenleg 1800 méter hosszú és 35 méter széles futópályát, hat repülőgép egyidejű befogadására alkalmas 33 ezer négyzetméteres forgalmi előteret alakítanak ki.

A repülőtér fejlesztési költségeinek a 85 százalékát az Európai Unió, 13 százalékát az román költségvetés, két százalékát pedig a repülőtér biztosítja. A munkálatok elvégzésére kiírt pályázatot az osztrák Porr Construct és Teerag-Asdag Aktiengesellschaft, valamint a román Col-Air Trading társaságokból alakult konzorcium nyerte meg. A kivitelező annak ellenére kezdte el hétfőn a munkát, hogy nem zárultak még le a versenytárgyaláson alulmaradt cégek által indított perek.

Az ütemezés szerint a repülőtérnek 2015 október 31-ig kell megújulnia. A reptér a futópálya felújítása miatt 2015. április 22-től két hónapig nem fogadhat repülőgépeket.

Az Ártánd – Bors határátkelőhelytől mindössze 17 kilométerre fekvő repülőteret többnyire a romániai belföldi járatokat működtető Tarom társaság használja. A repülőtér – a honlapján közölt adatok szerint – 2012-ben 40500 utast szolgált ki. 2011-ben 5 millió lejes (350 millió forint) költségvetéssel újították fel a repülőtér épületeit.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Fotó: Nagyvárad Airport

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!