Az Európai Bizottság úgy döntött, nem ellenkezik az uniós elvekkel a lengyel kormány 200 millió eurónyi segítsége, amelyet a lengyel légitársaság (LOT) átszervezésére juttatott a cégnek, közölte a TVN24 lengyel hírtelevízió kedden.

Az Európai Bizottság eljárása azt vizsgálta, megegyezik-e az uniós előírásokkal a 66 százalékos állami részesedéssel működő LOT-nak juttatott állami tőkeinjekció, megfelelő-e az átalakítási terve.

Brüsszel úgy érvel: „a LOT átalakítási terve lehetővé teszi, hogy a társaság visszanyerje hosszú távú nyereségességét, anélkül, hogy ez az egységes piacon túlságos bonyodalmakat okozzon”. Az uniós szervek hitelesnek találták a légitársaság szanálási tervét. Ugyanakkor a LOT lemond egyes nyereséges útvonalak járatairól, valamint néhány forgalmas repülőtéren való leszállás jogáról. Ez más utasszállítók versenyképességét növeli, a közpénzből nyújtott támogatás okozta konkurrencia-zavarokat enyhíti – idézi a TVN24 Joaquín Almuniát, az EU versenyügyi biztosát.

Wlodzimierz Karpinski lengyel kincstárügyi miniszter úgy nyilatkozott a hírtelevíziónak: elvárható, hogy a LOT továbbra is a Kelet-Közép-Európa vezető légitársasága legyen, intezívebben dolgozzon hosszú távú stratégiai tervén, és aktívan keressen stratégiai partnert. A légitársáság 2012 decemberében kapta meg az állami segély első, mintegy 100 millió eurós részletét. Ezt az Európai Bizottság csak 2013 májusában hagyta jóvá. A szanálási tervet 2013 júniusában adták át Brüsszelnek. Az átalakítási terv szerint a LOT 2015-től kezdve folyamatosan nyereséges lesz.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!