Több különböző cég foglalkozik az országok útlevelének összehasonlításával, hogy a tulajdonosaik mely országokba léphetnek be vízummentesen, illetve hol elegendő a repülőtéren igényelni a belépési, vagy tartózkodási engedélyt. A Passport Index mérése alapján az Egyesült Arab Emírségek végzett a legelőkelőbb helyen.

Forrás: Unsplash

Folyamatosan vizsgálja a Passport Index, hogy egyes országok útlevele milyen “erős”.

Hogy mit jelent ez?

Aszerint állítják sorrendbe az okmányokat, hogy hány országba lehet belépni velük vízummentesen, illetve mennyi helyen kell érkezéskor vízumot csináltatni, vagy mely országok kérik az előre igényelt vízumot. Vagyis a “legerősebb” ország útlevelének tulajdonosai járhatják a legszabadabban a világot.

A Passport Index jelenlegi mérése alapján az Egyesült Arab Emírségek bocsájtja ki a “legerősebb” útlevelet,
tulajdonosaik összesen 167 országba léphetnek be egyszerűen: 113-ba vízummentesen, 54-be pedig elég az érkezéskor vízumot igényelni és csak 31 országba szükséges előzetes vízumigénylés.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Őket követik a szingapúri és a német útlevéllel rendelkezők, akik eggyel kevesebb, 166 országba látogathatnak előzetes vízumigénylés nélkül, ám a szingapúriak 127 országba, a németek 126-be utazhatnak teljesen vízummentesen (hogy pontosan hány napot tartózkodhatnak így, az változó).

A harmadik és negyedik helyeken megosztva több Európai Uniós ország útlevele áll, mellettük a 3. helyen szerepel például az USA és Dél-Korea útlevele is, a negyediken Japán, Svájc és Kanada.

Magyarország útlevele az előkelő 5. helyen szerepel: a magyarok, csakúgy, mint a csehek, 163 országba léphetnek be előzetes vízumigénylés nélkül, 121-be pedig vízummentesen.

A magyar útlevéllel rendelkezőknek 42 országban kell a határátlépéskor vízumot igényelni, és 35 olyan ország van a világon, ahol a magyaroknak előzetes vízumigénylés szükséges.

A magyarok számára vízumköteles a belépés például Kínába, Oroszországba, Szaúd-Arábiába, valamint több afrikai, néhány dél-amerikai, közel- és távol-keleti országba.

Az USA-ba a magyarok előre, elektronikusan igényelt formában kaphatnak 90 napos tartózkodásra szóló belépési engedélyt.

Nincs meglepetés a lista végén

A legrosszabbul teljesítő ország a listán Afganisztán, az állampolgárok 29 országba léphetnek be előzetes vízumigénylés nélkül, és ebből csupán 5 országba vízummentesen. Ennél Irak, Pakisztán és Szíria csak néhány ponttal teljesít jobban.

Azt figyelembe kell venni ugyanakkor, hogy ezek a számok az adott pillanatban érvényes törvényeket mutatják, a diplomáciai helyzethez igazodva bármikor megváltozhatnak.

A Passport Index honlapján arról is tájékozódhatunk, hogy jelenleg milyen vízumkötelezettsége van egy-egy nemzet utazóinak.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!