A Forbes összegezte, hogy várhatóan melyek lesznek 2020 legnépszerűbb utazási trendjei. Nézzük a listát!

A fenntarthatóság még nagyobb szerepet fog játszani az utazásban

Minden üzletben és étteremben-kávézóban, Dubaj mindkét repterén megszűnik az eldobható műanyag alkalmazása (forrás: Dubai Airports)

A légitársaságok, repülőterek és szállodaláncok körében már 2019-ben is nagy hangsúlyt kapott a környezettudatosság, több szereplő is csökkentette vagy megszüntette a műanyag eszközök használatát, 2020-ban pedig tovább növekszik a környezetbarát utazás népszerűsége.

A cikk szerint a “zero waste”, azaz hulladékmentes szemléletmód, valamint a karbonsemlegességre törekvés főként a luxus utazási szektorban terjed el az idén.

Kevésbé ismert helyek népszerűbbé válása

A jól ismert úti célok mellett egyre népszerűbbé válnak a kevésbé ismertek: e jelenséget “second-city travel” elnevezéssel illetik, tehát a másodlagos (vagy, tehetjük hozzá, sokadlagos) hírű helyek iránti érdeklődést jelenti. Ezek előnyei közé tartozik az, hogy itt nincs tömegturizmus, ezáltal a környezetet is kíméljük, és jellemzően kisebbek a költségek.

A legnépszerűbb szállásfoglalási weboldal, a Booking.com szerint az utazók 54 százaléka szívesen szerepet vállalna a tömegturizmus csökkentésében, 51 százalékuk pedig lecserélné úti célját egy kevésbé ismert, ám hasonló alternatívára.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
A Budapestről elérhető úti célok között is van néhány kevésbé ismert, ám feltörekvő desztináció, mint például Baku (forrás: Pixabay)

Új utazási módszerek népszerűvé válása

Illusztráció. (Forrás: Lufthansa)

A “repülés szégyene” (svéd eredetű mozgalomként: flygskam) következtében egyre több utazó választ alternatívát a repülés helyett, főleg az országokon, régiókon belüli közlekedés esetén.

Európa néhány országában csökkent is a belföldi járatok utasforgalma, mert az emberek környezettudatosabb utazási módok, például a vonatozás mellett döntöttek. Ehhez persze elengedhetetlen a megfelelő minőségű gyorsvasút hálózat.

A Booking.com fentebb idézett felmérése szerint az utazók 57 százaléka nem bánja, hogy több időt vesz igénybe az úti cél elérése vonattal, mint repülővel.

Az aktív kikapcsolódás éve

A mozgáson alapuló utazás kiemelt figyelmet kap 2020-ban, legyen szó biciklis vagy hegyi túrákról, nagyvárosok gyalogos felfedezéséről, egyes helyeket úszva felfedező túrákról, illetve hosszú tengerparti sétákról.

Ezt a tények is alátámasztják: a Saddle Skedaddle angliai biciklis túrákkal foglalkozó vállalat szerint az észak-amerikai utazók kerékpáros túrák iránti kereslete 140 százalékkal növekedett 2014 és 2018 között. 

A túrázás még népszerűbbé válhat 2020-ban (forrás: Pixabay)