A Boeing, az Airbus és a Lockheed Martin a világ első három legnagyobb légiipari cége, az első hat helyezett sorrendjében nem történt változás a tavalyi évhez képest – derül ki a FlightGlobal légügyi szaklap és a PricewaterhouseCoopers közös kimutatásából.

Adataik szerint a Boeing 90 milliárdos árbevétellel és 7,47 milliárd dolláros nyereséggel az első, európai versenytársa az Airbus 80 milliárd bevétellel és 4,5 milliárdos profittal követi.

Az amerikai, főként hadiipari megrendeléseket teljesítő Lockheed Martin 45 milliárd dollár bevételre tett szert és 5,5 milliárd profitot termelt.

Az első tízben szerepel még az amerikai hadiipari megrendeléseket teljesítő United Technologies, a General Electric aviatikai cége, a GE Aviation, a szintén hadiiparban tevékenykedő amerikai Northrop Grumman, az egyebek mellett lőszereket gyártó Raytheon, a francia hatóműgyártó Safran, az olasz Finnmeccanica és az angol hajtóműgyártó Rolls Royce.

A fő kereskedelmi és harci repülőgépgyártók az olasz-francia ATR-en kívül mind befértek a 100-as listába, a regionális gépeket gyártó Bombardier a 13., versenytársa, a brazil Embraer a 22. a listában.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Összesítésük szerint 68 cég ért el egymilliárd dollárnál nagyobb árbevételt, a száz cég összesített bevétele pedig 613 milliárd dollár volt. A tíz legnagyobb harcászati felhasználású gép gyártója 178 milliárd dollár értékben adott el eszközöket.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!