Előreláthatólag Hongkong lesz 2019-ben a világ legtöbb utazót fogadó városa, mintegy 26,7 millió nemzetközi turistával, a 100-as listán Budapest a 62. helyen szerepel.

Az Euromonitor International minden évben közzéteszi a turisták körében legnépszerűbb városok listáját, amely 2019-es tényadatokon, illetve előrejelzéseken alapszik. A részletes elemzés tárgya 400 város, amelyek közül a 100 legnépszerűbbet sorolják fel. 

A tanulmány az érkező nemzetközi turisták számát veszi figyelembe, akik egy napnál többet, de 12 hónapnál kevesebbet töltöttek el az adott városban. A belföldi turistákat, a tranzitutasokat és az óceánjárókról leszállókat nem veszi figyelembe. 

Hong Kong vezeti a leglátogatottabb városok listáját (forrás: pixabay.com)

A folyamatban lévő tüntetések ellenére 2019-ben Hongkong lett az első, mintegy 26,7 millió turistával. A város úgy tartotta meg első helyét a listán, hogy a tavalyihoz képest 8,7%-ot csökkent a beutazók száma, utóbbi nyilvánvalóan a világsajtóban is központi témaként szereplő tüntetéssorozat hatása.

A dobogó második helyét Bangkok (25,8 millió), harmadikat pedig London (19,5 millió) foglalja el. Makaó, Szingapúr, Párizs, Dubaj, New York, Kuala Lumpur és Isztambul szerepel még a top 10-es listán.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Budapest a 100-as lista 62. helyezettje lett évi 4 millió turistával.

London lett a leglátogatottabb európai nagyváros (forrás: pixabay.com)

A riport szerint Ázsia az eddigi évekhez hasonlóan is felülmúlja a többi kontinenst, hiszen a 100 legtöbb turistát fogadó városból 43 található itt.

Európa a második legnépszerűbb kontinens az utazók körében 32 várossal, ezt követi Észak- és Dél-Amerika együttesen 13 várossal. A listán szerepel továbbá 12 afrikai és közel-keleti nagyváros. 

A népszerű városok sokat profitálnak a turistákból, azonban többnél is problémát okoz a túlzsúfoltság, környezetszennyezés, valamint a megfelelő infrastruktúra hiánya. Az idei évtől több helyen ezért nagy hangsúlyt fektetnek a városi infrastruktúra fejlesztésére, valamint a repülőtéri kapacitás növelésére új épületekkel és továbbfejlesztett szolgáltatásokkal. 

A teljes tanulmány és lista itt tekinthető meg.