Egy friss tanulmány szerint az észak-amerikai légitársaságok közül az Alaska Airlines és az Air Canada adja az egészséges étkezés szempontjából legjobb ételeket a fedélzeten.
A DietDetective nevű, egészséges életmóddal foglalkozó portál minden évben elkészíti az amerikai légitársaságok fedélzeti menüjét vizsgáló kutatását, amely alapján rangsort állít fel.
A tanulmány szerint a legegészségesebb fedélzeti menüt kínáló légitársaság jelenleg az Alaska Airlines és az Air Canada, második helyen pedig a Delta és a JetBlue szerepel. A tanulmányból megtudhatjuk azt is, hogy a főételek átlagosan 375 kalóriát tartalmaznak a vizsgált légitársaságoknál.
A légitársaságokat 1-től 5-ig pontozzák különböző kategóriákban, mint az átlagos kalóriatartalom, nátriumtartalom, tápanyagtartalom, vagy a víz minősége. Az értékelés során a környezetvédelmi kezdeményezéseket is figyelembe veszik, mint például a műanyag evőeszközök és szívószálak kiiktatása, amelyben az Alaska Airlines áll az élen.
A tanulmányból azt is megtudhatjuk, hogy a fedélzeti ételeknek azért magasabb a nátriumtartalma a megszokottnál, mert a levegőben az ízek kevésbé erőteljesek, mint a földön, a nátrium pedig az egyik leggyakrabban használt ízfokozó.
Egy átlagos fedélzeti étel 800 mg nátriumot tartalmaz, amely az ajánlott napi bevitel 40 százaléka. A nátrium negatív hatásainak leküzdése érdekében, mint például a puffadás, érdemes kisebb adagokat fogyasztani és sok vizet inni a repülőút során.
A tanulmány “szégyen-díjjal” (Shame On You Award) illette a Hawaiian Airlinest, mert nem biztosított teljes körű információt a fedélzeti ételek tápanyag-tartalmáról.
A toplista így alakul:
- Alaska Airlines (4.0) és Air Canada (4.0)
- JetBlue (2.9) és Delta (2.9)
- United Airlines (2.7) és American Airlines (2.7)
- Frontier (2.0)
- Allegiant Air (1.9), Spirit Airlines (1.9) és Hawaiian Airlines (1.9)
- Southwest Airlines (1.7)
A teljes tanulmány, amely légitársaságonkénti részletes elemzést is tartalmaz, itt tekinthető meg.