Egy friss tanulmány szerint az észak-amerikai légitársaságok közül az Alaska Airlines és az Air Canada adja az egészséges étkezés szempontjából legjobb ételeket a fedélzeten.

A DietDetective nevű, egészséges életmóddal foglalkozó portál minden évben elkészíti az amerikai légitársaságok fedélzeti menüjét vizsgáló kutatását, amely alapján rangsort állít  fel.

A tanulmány szerint a legegészségesebb fedélzeti menüt kínáló légitársaság jelenleg az Alaska Airlines és az Air Canada, második helyen pedig a Delta és a JetBlue szerepel. A tanulmányból megtudhatjuk azt is, hogy a főételek átlagosan 375 kalóriát tartalmaznak a vizsgált légitársaságoknál.

Az Alaska Airlines a lista élén szerepel (forrás: Alaska Airlines)

A légitársaságokat 1-től 5-ig pontozzák különböző kategóriákban, mint az átlagos kalóriatartalom, nátriumtartalom, tápanyagtartalom, vagy a víz minősége. Az értékelés során a környezetvédelmi kezdeményezéseket is figyelembe veszik, mint például a műanyag evőeszközök és szívószálak kiiktatása, amelyben az Alaska Airlines áll az élen. 

Az Air Canada fedélzetén sokféle egészséges fogás fogyasztható (forrás: Air Canada)

A tanulmányból azt is megtudhatjuk, hogy a fedélzeti ételeknek azért magasabb a nátriumtartalma a megszokottnál, mert a levegőben az ízek kevésbé erőteljesek, mint a földön, a nátrium pedig az egyik leggyakrabban használt ízfokozó.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Egy átlagos fedélzeti étel 800 mg nátriumot tartalmaz, amely az ajánlott napi bevitel 40 százaléka. A nátrium negatív hatásainak leküzdése érdekében, mint például a puffadás, érdemes kisebb adagokat fogyasztani és sok vizet inni a repülőút során. 

A tanulmány “szégyen-díjjal” (Shame On You Award) illette a Hawaiian Airlinest, mert nem biztosított teljes körű információt a fedélzeti ételek tápanyag-tartalmáról.

A toplista így alakul:

  1. Alaska Airlines (4.0) és Air Canada (4.0)
  2. JetBlue (2.9) és Delta (2.9)
  3. United Airlines (2.7) és American Airlines (2.7)
  4. Frontier (2.0)
  5. Allegiant Air (1.9), Spirit Airlines (1.9) és Hawaiian Airlines (1.9)
  6. Southwest Airlines (1.7)

A teljes tanulmány, amely légitársaságonkénti részletes elemzést is tartalmaz, itt tekinthető meg.