Etiópia nagyon sok meglepetést tartogathat egy európai ember számára. Ha kíváncsi vagy a legkülönlegesebb etióp szokásokra, akkor olvasd el cikkünket.

Kávéceremónia, avagy a kávékészítés rituáléja

A kávéceremónia előkészületei

Etiópiában rendkívül fontos szerepet játszik a kávé: tőlük származik a híres arabica kávé, amelyre az etiópok nemzeti kincsként tekintenek.

Nem meglepő módon náluk a kávézás rituális tevékenység, amely társadalmi és kulturális életük szerves részét képezi. Ha vendég van a háznál, akkor szinte kötelező meghívni egy kávéra, amelyet ceremoniális külsőségekkel készítenek el a nap bármely szakaszában.

A szertartást általában nő vezeti, aki tradicionális etióp népviseletbe öltözött. Elsőként a ceremónia helyszínét illatos fűvel szórja meg.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Aztán serpenyőben megpörköli a kávészemeket egy apró, faszenes tűzhely felett, majd ledarálja őket, és egy “jebenának” nevezett kancsóba teszi, ahol elkészül az ital. Végül fül nélküli kis csészékbe önti a kávét, és felszolgálja a vendégeknek.

A kávé mellé snack-eket is kínálnak, mint a popcorn, főtt árpa vagy mogyoró. A kávészemeket háromszor is átfőzik, de a második és harmadik kör során már kevésbé aromás az ital. A rituálé napi három alkalommal is megismétlődhet, a kávé készítése pedig egy órát is eltarthat. A kávéceremónia egyben társadalmi esemény is: kíváló alkalomként szolgál arra, hogy a falu népe aktuális politikai kérdésekről, közösségről vagy akár a mindennapi életről beszélgessen.

Az etióp naptár, amely hét évvel hátrébb jár

Az etióp naptár hét évvel tér el a Gergely-naptártól annak köszönhetően, hogy Jézus születését hét évvel későbbre határozza meg. Ezen kívül az évet 13 hónapra osztja, melyek közül 12 hónap harminc napos, egy pedig öt vagy hat napos, szökőévtől függően. Az etióp naptár szerint az év első napja szeptember 11-ére esik, Jézus születését pedig nem december 24-én, hanem január 7-én ünneplik. Meglepő módon a mai, modern Etiópiának is ez a hivatalos naptára, nem pedig a legtöbb országban használatos Gergely-naptár.

A járatkijelző táblán is megfigyelhető, hogy az első oszlopban kétféle dátum szerepel

Nappalok és éjjelek – hajnaltól szürkületig számolva

Az etiópoknál naplementekor 12 óra van

Az etiópoknál nem csak a naptár, hanem az időszámítás rendszere is különbözik a nálunk megszokottól.

Ez az egyetlen ország, amely napfelkeltétől naplementéig, majd naplementétől napfelkeltéig számol, két 12 órás ciklusban.

Így az országban a reggel 7 órának 1 óra felel meg; délben nem 12 óra, hanem 6 óra van, naplementekor pedig 12 órát írnak – majd a ciklus újból kezdődik.

Az eltérő rendszer akár zavart is okozhat a helyiek és külföldi látogatók között: míg egy 10 órai értekezlet egy külföldinek délelőtti értekezletet jelent, addig az etióp számítás szerint délutánra 4 órára esik.

Eskista – a vállak tánca

Az etióp néptánc egyik legnépszerűbb formája az eskista, amelynek jelentése “táncoló vállak”. A különleges mozdulatok gyökerei az etióp törzsi élethez nyúlnak vissza. A legtöbb afrikai táncformától jelentősen különbözik, annak köszönhetően, hogy a felsőtestre helyezi a hangsúlyt, nem a lábmozgásra.

Az eskista dinamikus, pörgős tánc, amelynek jellege attól függ, hogy milyen témájú zenére táncolják: ez lehet háborús, szerelmi, vagy vallásos. “Kígyótáncnak” is nevezik, mivel egy népszerű etióp legenda szerint az eskista a kígyó által végzett mozgások megfigyelésével, majd utánzásával jött létre. Nem csak a tánc különleges, hanem a hozzá tartozó népviselet is, amelyet színes, egyedi minták jellemeznek.

Az etióp előadók színesebbnél-színesebb népviseletbe bújnak az egyes táncokhoz

Mi sem bizonyítja jobban Etiópia sokszínűségét és egyediségét, mint a különleges szokásai. Ha igazi kultúrsokkra vágyunk, akkor ez az ország tökéletes választás, hiszen rengeteg meglepetést tartogathat számunkra.

A cikk az Ethiopian Airlines magyarországi vezérképviseletét ellátó Aviareps és a Paradise Ethiopia Travel által szervezett tanulmányút tapasztalatai alapján készült.