A Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) szerint biztonságos a Boeing 787 Dreamlinerek új gyártási technológiája és a gép rendszerein végrehajtott módosítás, amelyet a korábbi akkumulátorproblémák miatt kellett elrendelni.

A hivatal szerdán honlapján közölte, hogy a 2013 januárjában alakult testület a megbízhatósági adatokat vizsgálva megállapította, hogy az első 16 hónapban a géptípus a többi Boeinghez hasonló rendelkezésre állást mutatott, ugyanakkor az akkumulátorhiba miatt átfogó vizsgálatot kellett elrendelni, amely a tervezési, gyártási és összeszerelési folyamatokat is érintette. A vizsgálatok a gyártási folyamatban találtak kisebb hibákat.

Emellett az FAA szakemberei a gép kritikus rendszereit is ellenőrizték, ezek előállítási és minőségbiztosítási folyamataiban találtak kisebb hibákat, ezek kijavítására négy ajánlást tett az FAA. Ezek mellett a bizottság úgy ítélte meg, hogy a gép átalakítása az elvárt biztonsági szintnek megfelelő.

A Boeing kompozit anyagokból épített, a korábbiaknál takarékosabb hajtóművekkel felszerelt 787-esének akkumulátoraival korábban több probléma is volt. A Japan Airlines Ubéból Tokióba tartó 2013. január 16-ai járatának meg kellett szakítani az útját, mert az egyik akkumulátor kigyulladt. Ugyanez a hiba történt a társaság egy másik, Bostonban parkoló 787-esével is.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Japan Airlines Boeing 787-8 típusú gépe felszállás közben. (Fotó: Boeing Company)


Ezt követően a JAL és az All Nippon Airways is kivonta a szolgálatból a géptípust és vizsgálatot rendelt el, majd az FAA is megtiltotta a típus üzemeltetését a légitársaságoknak, és felszólította a Boeinget, hogy tervezze át a légi iparban addig nem használt lítium-ion akkumulátorokat. Az amerikai gyártó ennek eleget tett, az FAA április 27-ével ismét engedélyezte a Dreamlinerek repülését.

Legutóbb idén januárban, szinte pontosan egy évvel a JAL Ube-Tokió járatának műszaki hibája után volt probléma a Dreamliner akkumulátorával: a JAL járata Tokió – Narita repülőteréről Bangkokba indult volna, a repülést megelőző ellenőrzés során a szakemberek füstöt észleltek, és a figyelmeztető lámpák akkumulátorproblémát jeleztek. A további vizsgálatok kiderítették, hogy az energiaforrás egyik cellája szivárgott, az esetet a Boeing is megerősítette.

Egy korábbi videó riport a JAL Boeing 787-esének bostoni tűzesetéről (Forrás: YouTube):

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!