Azonnali hatállyal felfüggesztette a dél-afrikai légügyi hivatal South African Airways regionális leányvállalata, a South African Express légi üzemeltetői engedélyét. 

Forrás: Wikimedia Commons

A Dél-Afrikai Köztársaság Polgári Légiközlekedési Hivatala május 24-én azonnali hatállyal bevonta a regionális cég légi üzemeltetői engedélyét (AOC), mert komoly hiányosságokat találtak a gépek karbantartásában, amelyek összeegyeztethetetlenek a kereskedelmi üzemeléssel.

Ennek következményeként South African Express engedélye mellett kilenc gép légialkalmassági bizonyítványát is azonnali hatállyal bevonta az ország hatósága.

A cég tulajdonosa, a dél-afrikai kormány az eset kapcsán azonnal vizsgálatot indított, hogy kiderüljön, miképp merülhettek fel ilyen súlyos hiányosságok az üzemelésben, amelyek potenciálisan az utasok biztonságát is veszélyeztethették volna.

Újabb szög a korporsóba?

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Mint arról beszámoltunk, a Dél-Afrikai Köztársaság nemzeti légitársasága nemrég újabb hatalmas állami segélycsomagot kért és kapott, mert az üzemelésből származó bevételekből nem tudja fizetni nagy összegű hiteleit.

Emellett pedig a folyamatos üzemeléshez, és beszállítói kifizetéséhez sincs a cégnek elég anyagi forrása és az éppen zajló átszervezés is pénzigényes folyamat.

A mostani, 400 millió amerikai dollárnak megfelelő összegből a vezérigazgató szerint nagyjából novemberig biztosított a folyamatos üzemelés, három éven belül pedig a légitársaság képes lehet hiteleit önerőből törleszteni.

Erre azonban jelenleg nem sok esély van, mivel az évek óta egyre-másra a csőd szélére kerülő céget már vagy két tucatszor próbálták meg nyereségessé, vagy legalábbis gazdaságossá tenni. Az eddigi tervek egyike sem vált igazán be, a legutóbbi flottacsökkentés és a járathálózat gyérítése már ideig-óráig sem oldotta meg a bajokat, a jelenlegi lehetőségek között pedig csak létszámcsökkentés, és további kiadáscsökkentések szerepelnek.

A dél-afrikai kormány ezért jelenleg olyan befektetőt próbál találni cégéhez, amely tőkeerőssége mellett szakmai tudást is képes lenne invesztálni a South Africanbe.