A légitársaságoknak akár évi félmillió dollár megtakarítást is eredményezhet azoknak a rövidített légi útvonalaknak a bevezetése, amelyet még májusban tesztelt a HungaroControl K+F központja – közölte a légiforgalmi szolgálat pénteken az MTI-vel.

A tavaszi teszt most elkészült hatástanulmánya rámutatott: a 12 új, rövidített repülési útvonal bevezetésével éves szinten 4-5 százalékkal, összesen legalább 117 ezer kilométerrel csökkenhetne a vizsgált repülési útvonalakon a ténylegesen lerepült távolság és ezzel minimum 1100 tonnával kevesebb káros anyag kerülhetne a levegőbe.

Hozzátették: évi legalább 714 ezer liternyi kerozint, közel félmillió dollárnyi üzemanyag-költséget is meg lehetne spórolni a bevezetéssel. A megtakarítások mellett átlagosan 3,5 perccel rövidülhetne a menetidő és 4,6 százalékkal kevesebb káros anyag kerülhetne a környezetbe.

A Balti-tenger és Dél-Magyarország között húzódó térségben összesen 12 új, rövidített repülési útvonalat teszteltek májusban a magyar, a lengyel és a szlovák légiforgalmi irányító szolgálat szakemberei. A programban Ausztria, Horvátország, Szlovénia és Szerbia megfigyelőként vett részt. A tesztsorozat következő lépésében várhatóan már a horvát légiforgalmi irányítás is részt vesz, így egyre nagyobb régióban nyílik lehetőség a jelenleg repült útvonalak ésszerűsítésének és lerövidítésének tesztelésére.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!