Az Ethiopian Partners és Zambia kormánya megállapodott arról, hogy közösen indítsák újra az ország 1995-ben leállt nemzeti légitársaságát.

A véglegesített megállapodás értelmében az újonnan létrejövő Zambia Airways részvényeinek 55 százaléka kerül a zambiai állam tulajdonába, a maradék 45% pedig az Ethiopian Airlinesé lesz.

A Zambia Airways újraindítása jobban elérhetővé teszi az utazást Zambiában, a dél-afrikai régió utasainak pedig jó csatlakozási lehetőségeket kínál majd. Emellett pedig az új légitársaság hozzájárul majd az ország és a régió gazdasági növekedéséhez, és a turizmus fejlődéséhez – mondta el Tewolde Gebremariam, az Ethiopian vezérigazgatója.

Az új légitársaság kezdetben csak belföldi és regionális járatokat teljesít majd Kelet-Afrikában, és csak ez után – azt még nem lehet tudni pontosan mikor – jelennek majd meg a nemzetközi piacon.

Azt még nem lehet tudni, hogy az új afrikai fuvarozó mikor kezdi majd meg működését, annyi biztos hogy a bázisrepülőtér a zambiai főváros, Lusaka légikikötője lesz.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A cég leendő arculatáról fikciók már most napvilágot láttak, egy az Instagramon megjelent amatőr grafikán például Boeing 787 Dreamliner látható zambiai színekre festve.

Egyszer már megszüntették

Az eredeti Zambia Airways-t 1964-ben, az ország akkori vezetése alapította, a kezdeti flotta két Douglas DC-3-asból, és három DHC-2 Beaver-ből állt. 1995-ben történt leállításáig a légitársaság akkor nagyon modernnek számító típusokat üzemeltetett mint a BAC 1-11, Douglas DC-8, Boeing 707, vagy a Boeing 737-200. Ezekkel a repülőgépekkel több hosszútávú járatot is üzemeltetett az akkor teljes egészében állami tulajdonú vállalat, térképükön szerepelt Mumbai, London, Frankfurt és New York JFK reptere is.

Boeing 737-200 Zambia színekben. (Forrás: Ken Fielding – Wikimedia Commons)