Fizetésképtelenség megállapítását kérte a svájci Belair légitársaság, miután nem sikerült megállapodnia kiszemelt befektetőjével. A korábbi Air Berlin Group tag társaság végleg megszűnik.

A korábban az Air Berlin Group égisze alatt működő légitársaság még tavaly október 28-án beszüntette üzemelését, de az év elején még azt tervezték, hogy új légijármű üzembentartói (AOC) engedélyt szereznek és a nyári időszakban charter járatok teljesítésével újraindítják a légitársaságot.

A ch-aviation szerint ennek érdekében az igazgatóság szerette volna megemelni a társaság törzstőkéjét, amelynek fedezete egy áprilisban aláírt charter megállapodás, illetve több befektető pénze volt.

Fotó: AIRportal.hu

Egy szerdán publikált közlemény szerint viszont a Belair vezetése az utolsó, még talpon maradt befektetővel sem sikerült megállapodni, mivel nem győzték meg az üzleti tervek. Befektető hiányában azonban nincs meg a feltétele annak, hogy megszerezzék az új AOC-t.

Pénz és befektető híján az egyetlen lépés, amelyet meghozhattak, a fizetésképtelenség egy héten belüli kinyilvánítása. Ez viszont már nem csak a felsővezetést érinti, mivel az újraindulás reményében több embert is felvettek. A cég azonban támogatást biztosít számukra az iparágon belüli minél hamarabbi elhelyezkedés érdekében.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Belairt még 1923-ban alapították Balair néven, de csak nyáron üzemeltettek járatokat. Többszöri átszervezés és újraindulás után 2007-ben az akkor még jelentősen terjeszkedő Air Berlin Groupban találta magát és az airberlinnek teljesített járatokat. A német légitársaság 2017 októberi leállása után a Belair év végével szinten beszüntette működését, de reménykedtek az újraindulásban. Eddig.