Nem számít a személyi szabadság jogellenes megvonásának a menedékkérők elzárása a repülőtéri tranzitzónákban a német szövetségi legfelsőbb bíróság egy hétfőn ismertetett határozata szerint – írja az MTI.

Illusztráció. (Forrás: Terminál c. film) | © AIRportal.hu

Illusztráció. (Forrás: Terminál c. film)

A testület egy elefántcsontparti menedékkérő ügyében döntött, aki 2016 áprilisában légi úton érkezett Németországba. A frankfurti repülőtéren kiszállás után jelezte, hogy menedékjogi kérelmet akar benyújtani, így elkezdődött az úgynevezett repülőtéri eljárás.

Ennek lényege, hogy a kérelmező nem hagyhatja el a tranzitzónát, amíg a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) döntést nem hoz az ügyében, vagy elrendeli, hogy helyezzék el máshol.

A kérelmezőt 14 nap után kiengedték a tranzitzónából, és a BAMF egyik központi befogadóállomásán helyezték el, mert a hivatal arra a megállapításra jutott, hogy a kérelem elbírálása elhúzódik.

Az elefántcsontparti férfi bírósághoz fordult, mert szerinte jogsértő módon korlátozták személyi szabadságát azzal, hogy két hétig hivatalos bírói indoklás és a bírósági felülvizsgálat lehetősége nélkül elzárva tartották. Keresetét a frankfurti tartományi bíróság elutasította.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A legfelsőbb bíróság helybenhagyta a döntést. Indoklása szerint a menedékkérő elzárása nem volt jogellenes és nem volt aránytalanul súlyos intézkedés, azt a célt szolgálta, hogy a hatóságok ellenőrizhessék életkori adatait, és megvizsgálják azt az “ellentmondásos adatok” miatt nem valószínűtlen lehetőséget, hogy egy eredeti, ám hamis adatokkal kitöltött útlevéllel jelentkezett belépésre – áll a szövetségi legfelsőbb bíróság honlapján közzétett indoklásban.

A testület hozzátette, hogy 30 napig a hatóságok önállóan, bírói hozzájárulás nélkül feltartóztathatják a menedékkérőket a repülőtéri tranzitzónákban, a 30 nap leteltével viszont bírói döntés szükséges az intézkedéshez.

Az indoklás szerint az elzárás a tranzitzónában azért sem számít a személyi szabadság megvonásának, mert “az érintett személy bármikor távozhat légi úton” az országból.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!