Forgalomba állt az első Embraer E190-es a TAP regionális leányvállalata, a TAP Regional színeiben, az első út Lisszabonból Nizzába vezetett a TP488-as járattal – közölte a légitársaság.

Interneten elérhető adatbázisok szerint a CS-TPW lajstromszámú gép a brazil TRIP Linhas Aéreas légitársaság színeiben állt először forgalomba 2012 nyarán, majd a szintén brazil AZUL légicéghez került. Mindkét társaság a magyar származású Steven F. Udvar Hazy által vezetett Air Lease Corporationtől bérelte a gépet és 106 székes, egyosztályos konfigurációban repülte őket.

A TAP május 20-án vette át az első példányt, amelyet szintén az ALC-től bérelnek és a konfigurációt is megtartották. Az E190-eseket a TAP Express, leánykori nevén Portugalia PGA üzemelteti.

A TAP Express első Embraer E190-esének első útja

Forrás: TAP Portugal YouTube Csatorna

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Embraerek flottába állítása a cég átstrulturálásának egyik fontos eleme, kilenc darab E190-es és nyolc darab ATR érkezik majd a regionális flottába. Az Embraerekkel a több mint 25 éves Fokker 100-asokat váltják le. Amellett, hogy a flotta az új típusokkal hatékonyabb lesz, segítségükkel 47 százalékkal tudják növelni a székkínálatot és a kerozinfogyasztás csökkenésével kevesebb károsanyag is kerül a levegőbe.

Ezek mellett a TAP-hoz szélestörzsű gépek is érkeznek a flottamegújítási program keretében. Még 2012-ben írtak alá megállapodást összesen 53 darab gépről, ezek közül 14 darab A330-900neo lesz és a portugálok lesznek a típus indító légitársasága. A rendelés fennmaradó része A320-asokból áll.

A cég ástrukturálásának részeként a TAP Portugal tizenegy év folyamatos jelenlét után a jól teljesítő járatok ellenére kivonult a magyar piacról, az utolsó járat április 4-én szállt fel a ferihegyi futópályáról. A budapesti mellett a Lisszabon Bukarest, Zágráb, Göteborg és Hannover, valamint a Portó Barcelona, Brüsszel, Róma járatokat is megszüntették.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!