A hatóságok átszámolva több millió forintra büntettek két utast Kanadában, akikről érkezéskor a repülőtéren derült ki, hogy hamis volt az oltási igazolásuk.

A BBC beszámolója szerint a torontói nemzetközi repülőtérre érkezett a két ember még július közepén az Egyesült Államokból, és az előzetes, online dokumentum-ellenőrzés során derült ki, hogy valami nincs rendben az igazolásokkal.

Az oltásról, illetve tesztelésről szóló dokumentumokat érkezés előtt fel lehet tölteni a kormányzat e célra szolgáló honlapjára, így azokat már előzetesen átvizsgálják.

A határőrség felfedezte, hogy a két utas hamis oltási igazolást töltött fel, ezért átszámolva 4,5 millió forint büntetést szabott ki rájuk fejenként. Kilétüket nem hozták nyilvánosságra, csak annyit, hogy kanadai állampolgárok.

Az üggyel kapcsolatban közölték, minden gyanús esetet ki fognak vizsgálni, a csalókra pedig egészségvédelmi szempontok alapján azonnali és szigorú büntetést szabnak ki.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Fotó: Lufthansa

Az eset pár nappal az után került nyilvánosságra, hogy Kanada bejelentette, augusztus 9-től a mindkét oltást felvevő USA-beliek előtt megnyitja határait, a nem oltottaknak pedig többszöri tesztelést, és legalább három napos karantént írtak elő.

Bár Kanadába a héttől az USA állampolgárai beutazhatnak, az Egyesült Államok – ahogy a schengeni országokkal szemben – továbbra is fenntartja a határzárat, néhány kivétellel. Legutóbbi tájékoztatás szerint a delta variáns oltatlanok közti terjedése miatt halasztották el a döntést, legkorábban szeptemberben várható a korlátozás részleges feloldása.