Harminc százalékkal javította adózott eredményét 2016-ban az előző évihez képest az International Airlies Group, az Aer Lingus fel, a Vueling lehúzta a cég eredményét.

 | © AIRportal.hu

A British Airways, az Iberia, az Aer Lingus és a Vueling anyavállalata pénteken közzétett üzleti jelentéséből az derül ki, hogy a cégcsoport 2016-ban a 2015-öshöz viszonyítva 1,3 százalékkal kevesebb, összesen 22,5 milliárd euróból gazdálkodhatott.

Szerencséjükre az üzemelés költségei ennél is nagyobb mértékben, 2,4 százalékkal csökkentek és 20 milliárd eurót tettek ki. Ebben a csökkenésben nagy szerepe volt a 20 százalékot csökkenő kerozinköltségeknek, és a 3,5 százalékkal mérséklődő személyi jellegű ráfordításoknak.

Mindezek eredményeként az üzemelés eredménye az év végén 2,4 milliárd euró volt, 8,6 százalékkal jobb, mint egy évvel korábban,

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

az adózott eredmény pedig 30 százalékkal 1,9 milliárd euróra javult.

Társaságokra bontva kirajzolódik, hogy mind a négy légitársaság nyereséggel üzemelt, de a Vueling volt az egyetlen, amelynek romlott az eredménye. Üzemi szinten a British Airways 17,8 százalékkal 1,4 milliárd euróra javította eredményét, az Iberia 22,6 százalékot javítva 271 millió eurót hozott a konyhára, az Aer Lingus pedig 86,9 százalékot javítva 233 millió euró plusszon zárta az évet.

A fekete bárány Vueling velük ellentétben jelentősen, 62,4 százalékkal rosszabb üzemi eredményt produkált, az üzleti évet 60 milliós üzemi eredménnyel zárta. Ebben az játszhatott szerepet, hogy a személyi jellegű ráfordítások 18, a beszállítói költségek 19 százalékkal haladták meg a tavalyi szintet.