Három drónnal is majdnem összeütközött a Lufthansa egyik Airbus A320-asa a spanyolországi Bilbao repülőterének megközelítésekor, nem sérült meg senki – írta a brit Mirror napilap.

 | © AIRportal.hu

Információik szerint a gép már a megközelítés fázisában volt, amikor korlátozott légtérben 900 méteres magasságon a három drón a gép útjába került, a lap leírása szerint a pilótáknak komoly manővereket kellett végrehajtania, hogy elkerüljék az ütközést, amely akár végzetes is lehetett volna a repülés ezen szakaszában.

A drónokat az utasok is látták a fedélzetről, amikor a gép elhaladt mellettük. A baleset-közeli esemény idején tiszta idő volt a bilbaói repülőtér közelében.

Az esetet a pilóták jelentették az irányításnak, a rendőrség helikopterrel kezdte keresni a távirányítású eszközöket, de nem találtak semmit, és a hatóságok azóta sem találták meg a drónok tulajdonosait. A rendőrök szerint professzionális eszközökről lehet szó, mivel azok magasan repültek.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A spanyol Légiközlekedési Ügynökség megerősítette, hogy vizsgálat indult az ügyben.

Szakértők szerint a drónok 2-3 kilogrammosak lehettek, így a géppel való találkozás súlyos következményekkel is járhatott volna. A lap emlékeztetett, hogy tilos a drónokkal korlátozott légtérben és 120 méteres magasság fölött repülni. Ha megtalálják, az eszközök tulajdonosait akár 250 ezer euróra is megbírságolhatják.

Az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) a közelmúltban tesztelt egy drónérzékelő rendszert a New York-i John F. Kennedy repülőtéren, hogy szigorítani tudják a szabályozást és biztonságosabb környezetet garantáljanak a forgalmas repülőtereknek. Erre nagy szükségük lehet, mert az FAA becslése szerint 2020-ra évi évi hétmillió drónt adhatnak el csak az Egyesült Államokban.

A vezető nélküli eszközök már számos alkalommal veszélyeztették a fel-, vagy leszálló légi forgalmat, áprilisban a British Airways egyik Airbus A320-asa neki is ütközött egynek Heathrow repülőterén. Az FAA adatai szerint csak tavaly több száz esetben veszélyeztették a légi közlekedést a távirányítású eszközök az Egyesült Államokban.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!