Kétmilliárd forintos beruházással növeli az átrepülő forgalom irányításának hatékonyságát a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. Az irányítók legkésőbb 2015 februárjától már nemcsak szóban, hanem írásban is kommunikálnak majd az átrepülő gépek pilótáival.

A HungaroControl szerdai, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a CPDLC (Controller Pilot Data Link Communications) technológia – amelynek bevezetését az unió rendelte el – lényege, hogy a nem időkritikus üzeneteket az átrepülő gépek fedélzetére továbbítják, így az irányítók egyszerre több géppel is tudnak majd kommunikálni.

Ez jelentős mértékben növeli a légiforgalmi irányítás kapacitását, kizárhatók az esetleges interferencia okozta félreértések, és a fáradtságból adódó hibák is, így tovább javul a repülésbiztonság, a frekvenciák pedig kevésbé lesznek túlterheltek – írták.

A kétmilliárdos fejlesztési program tartalmazza a kommunikációs infrastruktúra biztosítását, a hazai szabályozási háttér kialakítását, a hálózati telekommunikációs szolgáltató kiválasztását, valamint az oktatási és szimulációs tevékenységeket.

A forrásokat nyolcvan százalékban a költségvetési támogatásban nem részesülő HungaroControl önerőből biztosítja, a fennmaradó mintegy 420 millió forintot pedig az Európai Unió a Transzeurópai Közlekedési Hálózat (TEN-T) keretében biztosítja.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A közlemény idézi Szepessy Kornél vezérigazgatót, aki azt mondta, a HungaroControl mindig úttörő szerepet vállalt az új technológiák bevezetésében.

A világon elsőként alkalmazta a fedélzetről letöltött adatok komplex feldolgozását és megjelenítését az irányítók számára, és a közép-európai régióban a magyar szolgálat rendszere volt elsőként képes az új hívójelalapú azonosításra és a CPDLC technológia fejlesztésében is Európa élvonalában van.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!