A Honvédelmi Minisztérium (HM) közlése szerint nem a Magyar Honvédség NEWFIP 2014-es gyakorlata zavarta a polgári légiközlekedési frekvenciákat a napokban Közép-Európában.

A minisztérium ezt arra reagálva közölte vasárnap az MTI-vel, hogy az Index az osztrák Kurier cikkére hivatkozva azt írta, egy magyarországi NATO-gyakorlat zavarhatta meg csütörtökön az osztrák, a szlovák és a cseh légiforgalmi irányító rendszert. A lap szerint a magyarországi, elektronikus hadviselést szimuláló NATO-gyakorlaton megzavarták a légiforgalmi irányítás jeladóit, ezért a gépek pilótáinak jelenteniük kellett, merre van a gépük, mivel az irányítók nem látták őket a radaron.

A HM közölte: az észak-atlanti szervezet által előírt NEWFIP- (NATO Electronic Warfare Force Integration Period) gyakorlatot négyezer méteres magasságban, és csak kis intenzitású zavarást alkalmazva végezték, ennek során a katonai eszközök nem használtak semmilyen, a polgári légiközlekedés biztonságát veszélyeztető frekvenciát.

A június 2-től 6-ig tartó gyakorlatot Kecskeméten rendezték, így az is kizárt, hogy mindez bármilyen kihatással lehetett volna az osztrák, a szlovák vagy a cseh légiközlekedésre – tették hozzá. Az illetékes pozsonyi és prágai hatóságok ezt megerősítették.

Veronika Sevcikova, a pozsonyi Stefanik repülőtér szóvivője az MTI tudósítójának érdeklődésére válaszolva hangsúlyozta, hogy a szlovák polgári légiforgalmi irányításban sem csütörtökön, sem az azt követő napokban nem észleltek semmilyen zavart. Hasonlóan nyilatkozott az MTI prágai tudósítójának a cseh polgári légiforgalmi irányítás szóvivője, Richard Klima is, megerősítve, hogy semmilyen fennakadásról nincs információjuk.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A 2014. június 2-6-ig Kecskeméten megrendezett, valós repüléssel egybekötött, harcászati szintű gyakorlaton az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis, az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred, az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ, valamint az MH 54. Veszprém Radarezred – illetve kitérő repülőtérként MH Pápa Bázisrepülőtér, és az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis a légi kutató-mentő készenléti szolgálat biztosításával – vett részt.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!