Az adatvédelmi szabályok megsértése miatt a belga illetékes hatóság bírságot szabott ki a brüsszeli Zaventem és a charleroi-i repülőtérre, amiért a koronavírus-járvány elleni küzdelem részeként hőmérsékletellenőrzést végeztek a váróhelyiségbe érkező utasokon – jelentette a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap kedden.

A belga repülőterek 2020-ban kezdték meg az utasok hőmérsékletének mérését, hogy így próbálják kiszűrni a koronavírussal fertőzötteket. A 38 fok feletti testhőmérsékletű utasoktól megtagadhatták a beszállást.

A belga adatvédelmi hatóság szerint a két repülőtér megsértette az adatvédelmi szabályokat, ezért a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtérre 200 ezer euró (mintegy 74 millió forint), a főként fapados járatokat fogadó charleroi-i repülőtérre 100 ezer euró (mintegy 37 millió forint) büntetést szabott ki.

A hatóság szerint a testhőmérséklet-adatok az egészséggel kapcsolatos személyes adatnak számítanak. A közegészségügyi vészhelyzet ellenére a repülőtereknek nem volt jogalapja az épületbe lépő utasok, illetve kísérőik testhőmérséklet-adatainak feldolgozására. Emlékeztettek: korábban már figyelmeztették a repülőtereket arra, hogy az intézkedés nem törvényes.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Politico című brüsszeli hírportálnak a Zaventem repülőtér egyik illetékese azt mondta, nagyon csalódottak a hatóság döntése miatt, és vitatják, hogy a légikikötőnek ne lett volna jogalapja hőkamera használatára.

Forrás: Brussels Airport

A brüsszeli repülőtér rendkívül óvatos volt a hőmérséklet-ellenőrzés esetében – monda a neve elhallgatását kérő illetékes. Közölte: az intézkedésről tájékoztatták az utasokat, a mért hőmérséklet pedig csak néhány másodpercig volt látható a képernyőn. A hőmérséklet-adatokat bemutató képeket csak az arra felhatalmazott személyzet elemezte, a szerzett információt pedig nem kapcsolták más személyes adatokhoz – tette hozzá.

Hőkamerát a zaventemi repülőtér 2020 júniusa és 2021 januárja között, a charleroi-i repülőtér 2020 júniusa és 2021 márciusa között alkalmazott.