A globális légi fuvarozás 4,7 százalékkal bővült májusban az előző év azonos időszakához képest a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) adatai szerint.

A szervezet az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében ismerteti: a világ összes régiójában bővülést mértek, de az árukilométerben (freight tonne kilometer – FTK) számított teljesítmények között jelentős az eltérés. A közel-keleti légitársaságok 9,3, az észak-amerikaiak viszont csak 2,4 százalékos bővülésről számoltak be.

Májusban a nemzetközi járatok eredménye 5,1, a belföldieké 2,6 százalékot javult, előbbi járatok 48,5, utóbbiak 31,1 százalékos átlagos töltöttséggel üzemeltek. Az év első öt hónapjában a nemzetközi árufuvarozás 4,6 százalékot emelkedett, és 49,3 százalékos töltöttséget ért el, míg a belföldi célpontok között repülő gépek 30 százalékos töltöttség mellett 2,8 százalékkal szállítottak több árut.

Tony Tyler, a szervezet vezérigazgatója az adatokat úgy kommentálta, hogy stabilizálódik a korábban változó teljesítményt nyújtó iparág, de a szektornak továbbra is sok a tennivalója a versenyképesség javításában.

Az FTK a légi fuvarozás alapvető mérőszáma, az elszállított tonnánkénti áru és a szállított távolság (kilométerben) szorzata. Az IATA a világ légi forgalmának 94 százalékát fedi le, a szervezetnek 240 légitársaság a tagja.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!