Nőtt az utasforgalom, de a kapacitások nagyobb arányú bővítése miatt csökkent a légi járatok átlagos töltöttsége júniusban a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) adatai alapján.

A szervezet szerdai, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az értékesített utaskilométer 4,7 százalékkal haladta meg a tavaly júniusi szintet, amely némileg elmarad a májusban mért 6,2 százalékos bővüléstől.

A kapacitások az év hatodik hónapjában 5 százalékkal nőttek, ezért a járatok átlagos töltöttségi mutatója 0,2 százalékponttal, 81,5 százalékra csökkent. A nemzetközi forgalom 5,5 százalékkal, a belföldi 3,4 százalékkal bővült, a járatok 81,4, illetve 81,7 százalékos töltöttséggel üzemeltek.

Az első fél évben, 2013 első hat hónapjához képest, a nemzetközi személyforgalomban 6,4 százalékkal több utaskilométert értékesítettek a légitársaságok, míg a belföldi forgalom 5,1 százalékkal emelkedett, a piaci átlag 5,9 százalék lett. A gépek az első fél évben átlagosan 79,3 százalékos töltöttségi mutatót produkáltak.

A legnagyobb bővülésről ismét a közel-keleti légitársaságok számoltak be, ebben a térségben júniusban 10,8 százalékkal nőtt a szektor teljesítménye, Latin-Amerikában 7,1, Európában 5,6, Észak-Amerikában pedig 4,9 százalékkal nőtt az eladott utaskilométer mértéke 2013 júniusához viszonyítva.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!