Izrael megpróbálja megoldani a légiközlekedés válságát, amit a külföldi légitársaságok járatainak a gázai övezeti konfliktus miatti törlése okozott.

A tel-avivi Ben Gurion repülőtér nyolcvan érkező és nyolcvan induló járatát törölték szerdán különböző külföldi légitársaságok, miután kedden egy gázai rakéta, vagy annak egy repesze a repülőtér közelében egy ház udvarában csapódott be – mondta a kettes tévécsatornának Uri Jicháki, a Közlekedési Minisztérium igazgatója. Azt is közölte, hogy a járatok egy részét, köztük például az olasz Alitalia társaság járatait már csütörtökön újraindítják.

Noha huszonkét légitársaság továbbra is vállalta a Tel-Avivba repülést, a külföldi járatok egy részét Izrael helyett Törökországba irányították. Az odaszállított utasokért négy gépet indít szerda este az izraeli nemzeti El Al légitársaság a közlekedési és a külügyminisztérium közös szervezésében – közölte a Ynet, a Jediót Aharonót című újság honlapja.

Az El Al és az Arkia légitársaságok számos rendkívüli járatot iktattak be a külföldön rekedt izraeliek hazaszállítására, és a közlekedési minisztérium szerda déltől lehetővé tette az Eliattól negyven kilométerre északra lévő Ovda nevű repülőtér használatát, noha a minisztérium a tel-avivi Ben Gurion repülőtér elkerülését „helytelennek” és „nem szerencsésnek” minősítette.

Az idegenforgalmi minisztérium huszonnégy órás forró drótot nyitott azoknak az Izraelben rekedt külföldi turistáknak a megsegítésére, akiknek járatait törölték a külföldi légitársaságok. A minisztérium munkatársai segítenek szállást találni számukra, és igény szerint közreműködnek hazajutásuk megszervezésében is.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!