Negyvenöt év után végleg távozik az Air France flottájából a Boeing ikonikus típusa, a 747 Jumbo Jet, az utolsó járat január 14-én száll fel Párizs-Charles de Gaulle repülőtérről.

Az Air France egyik Boeing 747-ese. (Fotó: AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

Az Air France egyik Boeing 747-ese. (Fotó: AIRportal.hu)

Az Air France AIRportalhoz eljuttatott közleménye szerint az AF747-es járat 11.30-kor indul, a fedélzeten minden utas a Business osztály ebédjét és pezsgőjét élvezheti és érdekességeket hallgathatnak Franciaország történelméről és legendás mérföldköveiről a kétórás utazás alatt. Érkezéskor a járat utasai részt vehetnek a légitársaság karbantartási workshopján és koccinthatnak a repülőgép alatt. A különleges járatra szóló jegy ára 220 Euró.

Az F-GITI lajstromszámú, közel 13 éves 747-400-as utolsó menetrend szerinti járatát január 11-én teljesíti, Mexikóvárosból repül Párizsba, majd 13:30-as érkezése után lezár egy korszakot a francia társaság történetében.

Internetes adatbázisok szerint az Air France összesen 73 darab 747-est üzemeltetett, a francia cég a szélestörzsű flotta zászlóshajójaként használta a típust, és legtöbb hosszútávú járatát ezzel teljesítette. Az Air France a kabinokban is újításokat vetett be: az 500 utast is szállítani képes gépen a fedélzeti szolgáltatásokat is magasabb színvonalra emelte. A fedélzeti menüket híres francia szakácsok állították össze, például Paul Bocuse, Gaston Lenôtre és Pierre Troisgros. Emellett a kabinbelsőért Pierre Gautier-Delaye felelt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Air France első 747-ese 1978-ban Párizsban. (Fotó: Michel Gilliand - Wikimedia) | © AIRportal.hu

Az Air France első 747-ese 1978-ban Párizsban. (Fotó: Michel Gilliand – Wikimedia)


A 747-eseket az Air France flottában a 777-esek váltják, amelyből 65 szolgál a légitársaságnál.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!