Szlovénia 16,8 millió euró (6,2 milliárd forint) értékben nyújt állami támogatást azoknak a légitársaságoknak, amelyek egy meghatározott listán szereplő városokba indítanak járatokat – közölte Alenka Bratusek szlovén infrastrukturális miniszter pénteken Ljubljanában.

A program három szlovén nemzetközi repülőtéren (Ljubljana-Brnik, Maribor és Portoroz) a repülőtéri díjak 50 százalékos támogatását irányozza elő három év időtartamra.

A tárcavezető elmondta: Brüsszel, Szkopje, Prága és Berlin esetében a támogatás közvetlen összeköttetést jelent, Bécs, Koppenhága, Athén, Madrid, Amszterdam és Helsinki esetében pedig legalább közvetett összeköttetést kell kialakítani.

Ha marad forrás, a lista Rómával, Stockholmmal, Oslóval, Barcelonával, Lisszabonnal, Pristinával és Párizzsal bővül – hangsúlyozta Bratusek, hozzátéve, hogy a lépést még jóvá kell hagynia az Európai Bizottságnak is.

„Szinte napi kapcsolatban állunk Brüsszellel. Ebben a hónapban várjuk a jóváhagyást, ami azt jelenti, hogy még márciusban megjelenhet a pályázati kiírás” – fogalmazott a miniszter.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A tervek szerint a kormány március 24-én teszik közzé a felhívást, a jelentkezésre pedig 30 nap áll rendelkezésre, ha pedig nem osztanak ki minden forrást, július 1-jén újabb felhívást írnak ki.

Fotó: Ljubljana Airport

A szlovén légiforgalom csak lassan áll helyre a koronavírus okozta világjárvány és az Adria Airways szlovén nemzeti légitársaság 2019-es összeomlása óta.

Az Adria Airways pénzügyi gondjairól a pandémia előtti időszakban is cikkezett a szlovén sajtó. A légitársaság 2013-ban került fel a privatizálandó szlovén állami vállalatok listájára, mert pénzügyi nehézségekkel küzdött. Stratégiai partnert azonban többszöri próbálkozás után sem sikerült találni a cég számára, amely 2019-ben kért csődeljárást maga ellen.

Szlovénia nem zárja ki annak lehetőségét sem, hogy egy új állami légitársaságot hoz létre.
„Még ha döntés születik is egy új nemzeti légitársaság létrehozásáról, a folyamat eltart egy ideig, miközben az országnak most van szüksége jobb légi összeköttetésekre” – mondta Bratusek.

A járvány idején az állam 5,6 millió eurót osztott szét két pályázati felhívás során, 2021-ben és 2022-ben. Összesen 11 légi fuvarozó kapott állami támogatást, amelyek 2600 járatot üzemeltettek Szlovéniába és 121 ezer utast szállítottak.